Yhdistyksen säännöt
PIRKANMAAN MONIKKOPERHEET RY 27.12.2023
NIMI, KOTIPAIKKA, TARKOITUS JA TOIMINTA
1§ Yhdistyksen nimi on Pirkanmaan monikkoperheet ry. Kotipaikkana on Tampere ja toiminta-alue Pirkanmaa. Yhdistys on suomenkielinen.
2§ Yhdistyksen tarkoituksena on
- Toimia yhdistyssiteenä monikkoperheiden välillä. Monikkoperheellä tarkoitetaan perheitä, joihin syntyy tai on syntynyt useampi kuin yksi lapsi kerralla.
- Kannustaa ja opastaa uusia monikkoperheitä alkuvaikeuksissa.
- Järjestää virkistystoimintaa aikuisille, lapsille ja koko perheelle.
- Lisätä yleistä tietoisuutta monikkoperheistä ja pyrkiä parantamaan monikkoperheiden yhteiskunnallista asemaa.
3§ Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
- toimeenpanee keskustelu-, luennointi-, yms. tilaisuuksia
- toteuttaa tiedotus-, koulutus- ja julkaisutoimintaa
- tekee aloitteita ja esityksiä viranomaisille
- toimii yhteistyökumppanina tarpeelliseksi katsomiensa yhdistysten tai yritysten kanssa.
Toimintansa toteuttamiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia, testamentteja ja toimeenpanna asianomaisen luvan hankittuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä sekä järjestää myyjäisiä. Yhdistys saa omistaa ja hallita kiinteätä ja irtainta omaisuutta.
JÄSENET
4§ Yhdistyksen jäsenet ovat varsinaisia jäseniä ja kannatusjäseniä. Varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä täysi-ikäinen monikkoperheen vanhempi. Varsinaiseksi jäseneksi voidaan myös hyväksyä täysi-ikäinen henkilö, joka itse on syntynyt monikkosisaruksena.
Kannatusjäseneksi voi liittyä joko yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka hyväksyy yhdistyksen toiminnan ja säännöt. Kannatusjäsenellä ei ole äänivaltaa yhdistyksen kokouksissa.
Yhdistyksen jäsenet hyväksyy hallitus.
5§ Jäseneltä edellytetään jäsenmaksun suorittamista vuosittain. Varsinaisten ja kannatusjäsenten jäsenmaksut voivat olla erisuuruiset. Jäsenmaksun suuruus päätetään vaalikokouksessa seuraavalle toimintakaudelle. Jäsenmaksu maksetaan kalenterivuosittain.
6§ Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle, taikka ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa. Mikäli jäsen itse haluaa erota, ei jo maksettua jäsenmaksua palauteta. Hallitus voi myös erottaa jäsenen, jollei vuotuista jäsenmaksua ole maksettu kolmen kuukauden kuluttua sen erääntymisestä.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, mikäli tämä on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä.
HALLITUS
7§ Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat vaalikokouksessa valitut puheenjohtaja ja vähintään kolme (3) ja enintään seitsemän (7) varsinaista jäsentä. Varajäsenet valitaan vähintään yksi (1) ja enintään viisi (5).
Hallituksen jäsenten toimikausi on kalenterivuosi.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä nimeää sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
8§ Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta. Kokous on päätösvaltainen, jos siitä on ilmoitettu hallituksen jäsenille sovitulla tavalla ja läsnä on vähintään (3) kolme hallituksen jäsentä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna.
Hallituksen kokouksessa asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, paitsi vaaleissa arpa.
9§ Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jompikumpi yhdessä hallituksen jäsenen tai muun hallituksen määräämän henkilön kanssa.
10§ Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain ja ne on annettava toiminnantarkastajalle tarkastettavaksi viimeistään 15.helmikuuta. Toiminnantarkastajan on jätettävä hallitukselle yhdistyksen vuosikokoukselle osoitettu toiminnantarkastuskertomus viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen yhdistyksen vuosikokousta.
KOKOUKSET
11§ Yhdistyksen vuosikokous pidetään maaliskuun loppuun mennessä ja vaalikokous marraskuun loppuun mennessä, hallituksen lähemmin määrääminä aikoina. Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka kun vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta kirjallisesti vaatii.
Vaalikokouksesta ja vuosikokouksesta sekä muista yleisistä kokouksista on ilmoitettava vähintään kaksi (2) viikkoa ennen kokousta kaikille jäsenille sähköpostilla.
Yhdistyksen hallitus voi päättää, että yhdistyksen kokous järjestetään ilman kokouspaikkaa, etäkokouksena tai hybridikokouksena siten, että jäsenet voivat käyttää päätösvaltaansa ajantasaisesti tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana. Etäyhteyksin osallistuttaessa kokoukseen tulee ilmoittautua kokouskutsussa määritellyllä tavalla.
12§ Vuosikokouksessa ja vaalikokouksessa käsitellään ainakin seuraavat asiat
Vuosikokous
- Esitellään yhdistyksen toimintakertomus edelliseltä vuodelta.
- Esitellään yhdistyksen tilit ja toiminnantarkastajan lausunto.
- Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä.
- Päätetään muista kokouskutsussa mainituista asioista.
Vaalikokous
- Valitaan yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet seuraavaksi toimintakaudeksi.
- Valitaan yksi tai kaksi (1-2) toiminnantarkastajaa ja yksi tai kaksi (1-2) varatoiminnantarkastajaa.
- Vahvistetaan yhdistyksen talousarvio ja jäsenmaksut seuraavaa vuotta varten.
- Vahvistetaan toimintasuunnitelma seuraavaa vuotta varten.
- Päätetään muista kokouskutsussa mainituista asioista.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
PÄÄTÖKSET
13§ Päätökset yhdistyksen kokouksissa tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, paitsi milloin on kysymys sääntöjen muuttamisesta tai purkamisesta. Äänten mennessä tasan kokouksen puheenjohtajan ääni ratkaisee lukuun ottamatta henkilövaaleja, jotka ratkaistaan arvalla.
Yhdistyksen kokouksissa kullakin varsinaisella jäsenellä on yksi ääni. Jäsenen äänivaltaa voi valtakirjalla käyttää varsinaisen jäsenen 15 vuotta täyttänyt perheenjäsen.
Kannatusjäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.
SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN
14§ Sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on päätettävä yhdistyksen kokouksessa kolmen neljäsosan ääntenenemmistöllä. Sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on mainittava kokouskutsussa. Jos yhdistys purkautuu, sen varat on käytettävä yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen yhdistyksen viimeisen kokouksen päättämällä tavalla.
SÄÄNTÖJEN VOIMAANTULO
Nämä säännöt korvaavat aiemmat Pirkanmaan monikkoperheet ry:n säännöt.
Säännöt astuvat voimaan sinä päivänä, kun sääntömuutokset merkitään rekisteriin.