Monikkoperheen logistiikasta
02.09.2024
Kun kuulee odottavansa monikkolapsia, ajatukset kääntyvät nopeasti arjen logistiikkaan. Parhaat ratkaisut löytää, kun miettii, mitkä jutut ovat itselle liikkumisen kannalta olennaisia. Jos apuvälineiden käyttö syystä tai toisesta tökkii, voi kotoa lähtemisestä tulla liian vaikeaa.
Itselleni se oli kuitenkin tärkeää: oli ihan huikea tunne, kun kävin (ensimmäisiä kertoja) yksin kaksosten kanssa asioilla. Vähälläkin pärjää, eikä kaikkea tarvitse ostaa uutena. Kerron alla omista kokemuksista kuluneilta kolmelta ja puolelta vuodelta.
Auto
Ennen kuin saimme kuulla odottavamme kaksosia, meillä oli yksi lapsi ja farmariauto. Esikoisemme oli kaksosten syntyessä alle kolmevuotias ja istui vielä selkä menosuuntaan, joten ensimmäinen mietinnän paikka oli auto, johon mahtuisi mukavasti kolme turvaistuinta ja kaksi aikuista. 5+2-paikkaiset autot hylättiin nopeasti, sillä lisäpaikat olivat käytännössä pois tavaratilasta. Auton ulkomitat eivät kertoneet mitään matkustajamäärästä. Lopulta päädyimme saksalaiseen, jonka takapenkki oli mitoitettu kolmelle aikuisen kokoiselle aikuiselle.
Aluksi siirsimme esikoisen etupenkille, ja kaksosten kaukalot olivat takapenkin reunoilla. Kun kaksosten aika oli siirtyä kaukaloista istuimiin, vaihdoimme esikoiselle soukemman turvavyöistuimen takapenkille, ja kaksosten selkä menosuuntaan -istuimet olivat peräkkäin etu- ja takapenkillä. Näin aikuinen pääsi helposti siirtymään esikoisen istuimen yli keskipaikalle, eikä iso istuin vienyt aikuiselta jalkatilaa. Toistaiseksi ei ole tarvittu peräkärryä tai suksiboksia jouluisin eikä edes tänä kesänä, kun oltiin viikko autolla reissussa.
Vaunut
Vaunuihin liittyen meillä oli muutama toive: liikumme paljon julkisilla, joten vaunujen oli oltava mahdollisimman soukat. Lisäksi pidin ajatuksesta, että vauvoilla oli yhteinen vaunukoppa. Tällaisia vaihtoehtoja ei sitten montaa ollutkaan. Ilmakumirenkaat olivat välttämättömyys, sillä vaunuilla liikutaan säällä kuin säällä, eikä kotikatumme ole ensimmäisenä aurattavien joukossa. Ostin vaunut käytettynä alle satasella ja olen ollut niihin tosi tyytyväinen. Jaetussa vaunukopassa on rutkasti tilaa silloinkin, kun kummallakin on toppavaatteet päällä. Vaunuihin mahtui myös esikoisemme siinä vaiheessa, kun kaksoset alkoivat kyllästyä istumiseen. Tänä kesänä (kaksoset täyttivät helmikuussa kolme) vaunut ovat olleet käyttämättöminä varastossa, kun on siirrytty potkupyöriin ja kävelyyn.
Rattaat
Vaunuissa oli se huono puoli, että ne olivat kasaan laitettunakin todella isot. Siksi hankimmekin kohtalaisen varhaisessa vaiheessa tuplarattaat, jotka menivät kompaktiksi paketiksi helposti. Näissä oli alusta asti ajatuksena se, että ne ovat aina autossa, eikä niillä rymytä ihan joka säässä. Päädyin sisarusrattaisiin, joihin sai yhden kaukalon kiinni adaptereilla. Toiselle vauvalle hankittiin käytettynä pehmeä vaunukoppa, jonka sai rattaisiin kiinni. Vaunukopat toimivat aluksi myös matkasänkyinä sukuloidessa.
Kantoliinat
Esikoisen kanssa innostuin kantoliinailusta, ja taidosta oli kaksostenkin kanssa rutkasti iloa! Muutaman kerran otin molemmat liinalla kyytiin lyhyeksi aikaa, mutta sekin oli suuri helpotus, kun yksi oli liinassa ja toinen tarvittaessa yhden käden varassa sylissä. Näin jäi vielä toinen käsi vapaaksi esikoiselle tai ruoanlaittoon. Kantoliina oli myös aina mukana, kun kävin kaksosten kanssa ostoskeskuksessa, sillä tyypillisesti yksi alkoi aina vaatia jossain kohtaa syliä. Aika monta kertaa mentiin kotiin bussilla niin, että yksi pieni oli liinassa ja hoitoreppu vaunuissa toisen vauvan vieressä. Odotusaikana kantotakki, johon sai raskauspaneelin (ja myös etupaneelin raskauspaneelin viereen) oli todella näppärä!
Pulkka
Taajama-alueella pulkka on talvisin verraton. Jotkut hankkivat kaksosille ahkion, mutta meille riitti kahden istuttava pulkka. Kahdella pulkalla saa näppärästi (ja kevyesti) kulkemaan kolme lasta tavaroineen päivineen.
Polkupyörän perävaunu
Meillä tällainen hankittiin helpottamaan päiväkotilogistiikkaa, kun lapsemme olivat hetken aikaa kahdessa eri päiväkodissa. Näitä saa myös käytettynä. Molempien vanhempien pyöriin hankittiin adapteri, jolla kärryn saa kulkemaan. Näin ei tarvinnut miettiä, millä pyörällä lapsia hakee. Esikoinen istui aikuisen pyörän kyydissä omassa istuimessaan, joten kolme lasta sai kulkemaan kerralla yksin. Kaupan päälle vanhemmat saivat hyvän treenin. Käytännössä näillä voisi jossain määrin korvata rattaat, mutta meillä nämä ovat olleet nimenomaan pyörän perässä.
Potkupyörät
Kun kolmevuotiaat kaksosemme tänä keväänä alkoivat potkutella, olin ensin aika hermona ja mietin, miten ihmeessä a) pysyn järjissäni b) kaksoset pysyvät ehjinä. Ja ihan turhaan stressasin! Pojat ovat liikkuneet pyörillä tosi ketterästi alusta alkaen, minkä lisäksi he ovat kuunnelleet ohjeita tosi hyvin. Vain silloin, kun isoveli tai isi polkee edellä, menevät korvat äidin ohjeilta kiinni. Keväällä mentiin jo päikkymatkoja niin, että aikuinen menee omalla pyörällä ja lapset omillaan.
Kantorinkka
Kantorinkan käyttö mahdollistaa vaunuttomat retket, ja jonkin verran näitä näkee paitsi retkipoluilla myös yleisötapahtumissa. Ovat kyllä tosi toimivia paikassaan, mutta meillä vaunut tuntuivat helpommalta ratkaisulta. Rinkkapaikasta olisi tullut vain tappelu.
Jaana
Kirjoittaja on kolmen lapsen työssäkäyvä äiti, joka haaveilee Hermione Grangerin ajankääntäjästä ja nauttii palapelien kokoamisesta yhdessä lasten kanssa.
Kannen kuva: Gregory Atkats / Unsplash