Perhevalmennus

Monikkoperhevalmennus

Onko perheeseesi tulossa kaksoset tai kolmoset? Vuosittain kaksoset syntyy Suomessa noin 600 perheeseen ja kolmoset 5-10 perheeseen. Nelosia syntyy harvoin. Onnittelut monikkolasten odotuksesta! Suosittelemme osallistumaan alueelliseen monikkoperhevalmennukseen, jota järjestetään eri puolilla Suomea. 

monikkoperhevalmennus, logo

Mitä on monikkoperhevalmennus?

Monikkoperhevalmennuksessa käydään läpi monikkoraskauden ja -synnytyksen erityispiirteitä, puhutaan imetyksestä, monikkoarjesta sekä vanhempien jaksamisesta. Valmennukset järjestetään alueilla joko kasvokkain tai etäyhteyksin.  Oman alueesi valmennuksessa kuulet juuri sinun alueesi käytännöistä ja saat mahdollisuuden tutustua muihin monikko-odottajiin. Järjestämme pilottiluontoisesti etäyhteyksin myös valtakunnallisia valmennuksia. Valmennus on maksuton.

Valmennus on 1-4 kerran pituinen kokonaisuus. Jokainen kerta kestää noin 1,5-3 tuntia. Suosittelemme, että perheen molemmat vanhemmat osallistuvat valmennukseen. 

Valmennusta järjestävät yhteistyössä monikkoperheyhdistykset, sairaalat ja neuvolat. Valmennuksen sisältö ja toteutus vaihtelevat jonkin verran alueellisesti. 

Monikkoperhevalmennuspaikkakunnat

Katso listasta lähin paikkakunta (suluissa vastuuyhdistys), jolla monikkoperhevalmennusta järjestetään:

Monikkoperhevalmennusta netissä

Training in English

Are you expecting twins or triplets? Congratulations! Join our online course here: 

Hyvä alku monikkovanhemmuuteen -nettikurssi

Oiva tietopaketti odottajille, jotka eivät voi osallistua alueelliseen monikkoperhevalmennukseen. Hyvä alku monikkovanhemmuuteen -nettikurssilla voit opiskella monikko-odotukseen, -synnytykseen ja -vanhemmuuteen liittyviä asioita kumppanisi kanssa tai itseksesi. Kurssilla seurataan Emmin ja Jarmon matkaa kaksosten vanhemmiksi ja kurkistetaan Maijun ja Thomasin arkeen yksivuotiaiden kaksosten kanssa. Osallistu kurssille Hyvä kysymys -verkkoalustalla.

Monikkoperhevalmennus videoina

Monikko-odotus, synnytys ja imetys

Tällä videolla kätilö ja imetysohjaaja Eliisa Karttunen kertoo monikkolasten odotukseen, synnytykseen ja imetykseen liittyvistä erityispiirteistä. Monikkoperhevalmentajat Enni, Heidi ja Livia kertovat omat tarinansa. Videon kokonaiskesto on kaksi tuntia. Videon alussa käsitellään monikkolasten odotusta, sen jälkeen monikkosynnytystä ja lopuksi monikkolasten imetystä ja pikkuvauva-aikaa sairaalassa ja kotona. Videossa on tekstitys.

Arkea monikkoperheessä

Tällä videolla monikkoperhevalmentajamme Enni, Livia ja Heidi antavat vinkkejä monikkoperheen arkeen. Videolla käsitellään muun muassa monikkoperheen hankintoja, vanhempien jaksamista ja monikkoperheen sisarusten huomioimista. Videossa on tekstitys.

Valtakunnallinen monikkoperhevalmennus

Odotatko kaksosia tai kolmosia?
Toteutamme myös valtakunnallisia maksuttomia etävalmennuksia 1-2 kertaa vuodessa. Valmennus on tarkoitettu odottajille ympäri Suomen ja suosittelemme perheen molempien vanhempien osallistumista. Tämä valmennus on tarkoitettu erityisesti niille odottajille, joiden alueella ei toteuteta alueellista (etä)monikkoperhevalmennusta alueen monikkoperheyhdistyksen järjestämänä.

Valmennuksen aikataulu ja teemat:
Edellinen etävalmennus toteutettiin kesäkuussa. Seuraava tulossa joulukuussa.

Odotus ja synnytys

Imetys ja pikkuvauva-aika

Voimavarainen monikkovanhemmuus ja arki monikkoperheessä

Etäosallistumiseen tarvitset internetyhteyden, tietokoneen/tabletin/älypuhelimen ja video- ja mikrofoniyhteyden. Pääset kokoukseen mukaan sinulle sähköpostitse toimitettavasta kokouskutsulinkistä. Tarkemmat ohjeet tulevat ilmoittautuneille.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Lisätiedot: toimisto@monikkoperheet.fi

Ammattihenkilöstölle ja vertaisohjaajille

Opastatko työssäsi nykyisiä tai tulevia monikkovanhempia? Opetatko tulevia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia? Tai toimitko monikkoperhevalmennuksen vertaisohjaajana? Olemme koonneet käyttöösi materiaalia juuri sinua varten. 

PÄIVITETTY OPAS MONIKKOPERHEVALMENNUKSEEN JULKAISTAAN PIAN! Tulossa syys-lokakuun 2022 vaihteessa.

Meille tulee vauvat -opas

Opas monikkovauvojen odotukseen ja hoitoon. Huom. opas on julkaistu vuonna 2011. Osa tiedoista (esim. sosiaalietuudet, syntyvyystiedot, linkit) on vanhentuneita.

Avaimia monikkoperheen imetysohjaukseen

Opas terveydenhuollon ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään imettäviä kaksosten ja kolmosten äitejä. Mitä imetysohjaukselta kaivataan? Millaista tukea voit ammattilaisena antaa? 
Kaksosten ja kolmosten imetys poikkeaa yhden vauvan imetyksestä monella tavalla ja kaksosten ja kolmosten äidit tarvitsevat enemmän ohjausta ja tukea kuin yhden vauvan äidit. Vaikka äidillä olisi jo aiempaa imetyskokemusta, ovat tiedot juuri monikkolasten imetyksestä tarpeen. 
Opas on maksuton pdf-julkaisu. Julkaistu kesäkuussa 2016. 

Hyvä alku monikkovanhemmuuteen -ensitietovideo

Hyvä alku monikkovanhemmuuteen- ensitietovideo sisältää perustietoa monikkoraskaudesta, -synnytyksestä ja arjesta kaksosten kanssa. Mukana myös kokemuksia vanhemmuudesta ja arjesta perheiden itsensä kertomana. Videon tarkoitus on toimia perhevalmennukseen osallistuvien ja muiden odottajien tukimateriaalina tai jo vauvansa saaneiden vanhempien monikkovanhemmuuteen kasvun tukena ja voimaannuttajana. Videota voidaan hyödyntää myös sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle opiskelevien opetus- ja ohjausmateriaalina. Kesto 38min.

Diasarjat valmennuksen eri osioihin

Diasarja 1. Monikkoraskaus ja synnytys

Diasarja 2. Voimavarainen monikkovanhemmuus

Diasarja 3. Arki monikkoperheissä

Diasarja 4. Monikkolasten imetys

Lisämateriaalia valmennukseen

Monikkoperhevalmennuksen ohjaaja! Näitä alla olevia aineistoja voit linkata monikkoperhevalmennukseen osallistuville.
Alla olevaan materiaaliin voi perhe tutustua myös itse.

Valmentajan huoneentaulu

Monikkoperhevalmentajan huoneentaulu
 • Onnittelen odottajaa
 • Puhun myönteisesti
 • Arvostan, suvaitsen ja kannustan
 • Olen luotettava
 • Olen empaattinen
 • Olen voimaannuttava oma itseni
 • Olen johdonmukainen ja johdan keskustelua
 • Kuuntelen valmennettavia
 • En käytä valmennusta omana terapiaryhmänäni
 • Puhun vain asioista, joissa olen asiantuntija
 • Muistan pyytää palautetta
 • Olen kiitoksen arvoinen
monikkoperhevalmentajan huoneentaulu kuvana