Kaksosten päivä

Kaksosten päivää vietetään Suomessa vuosittain helmikuun toinen päivä, 2.2. Päivän on ideoinut Suomen Monikkoperheet ry

Kaksosten päivänä halutaan nostaa esiin ajankohtaisia teemoja monikkoperheiden elämään ja monikkouteen liittyen. Vaikka 2.2. päivän nimi on Kaksosten päivä, on se kuitenkin samalla kaikkien monikkoperheiden oma juhlapäivä! Alueelliset monikkoperheyhdistykset ovat aktiivisesti mukana päivän vietossa erilaisten koko perheen tapahtumien muodossa. Yhdistysten tapahtumatiedotukset löytyvät yhdistysten omilta nettisivuilta ja sosiaalisen median tiedotuskanavilta.
Kaksosten päivän tapahtumista tiedotetaan internetsivuillamme sekä Facebookissa sivustolla Valtakunnallinen Kaksosten päivä. Valtakunnallista Kaksosten päivää on vietetty vuodesta 2010 alkaen.

#kaksostenpäivä #valtakunnallinenkaksostenpäivä

Kaksosten päivä 2.2.2024

Kaksosten päivän 2.2.2024 teemana oli Murretaan myyttejä kaksosuudesta.

Tavoitteena oli nostaa esiin kaksosuuteen liittyviä stereotypioita ja rikkoa niitä. Halusimme tuoda esiin itse kaksosten ja kaksosten vanhempien kohtaamia stereotypioita ja ennakkokäsityksiä. Tämän vuoden kampanja näkyi useammassa eri viestintäkanavassamme ja tärkeimmät tiedotukset päivään liittyen näet somekanavillamme. Katso myös blogit ja podcastit.

Kaksosteemainen mietelause Kaksosten päivän 2024 teemalla
Kaksosteemainen mietelause Kaksosten päivän 2024 teemalla

Kaksosten päivä 2.2.2023

Kaksosten päivän 2.2.2023 teemana on Kaksonen läpi elämän. Teeman avulla halutaan nostaa esiin kaksosuuden merkitystä kaksossisaruksen kaikissa elämänvaiheissa.

Somekanavillamme nostamme esiin koko viikon ajan teemaan liittyviä infoja (30.1.-4.2.2023).

24.1.2023 Mediatiedote: Kaksosten päivän 2.2. teemana Kaksonen läpi elämän


Kaksosten päivä 2022

Toteutimme 2.2.2022 webinaarin Kaksonen – Rakas kumppani, kilpailija, kohtalotoveri. Miten yhdistää kaksosuuden voima ja yksilön ainutlaatuisuus?

Webinaarin ohjelmassa käsiteltiin seuraavat teemat:

Tasapuolisuus ja ristiriitojen ratkaiseminen monikkoperheissä, Lastenpsykiatri Tuulikki Trias: Kun perheeseen syntyy kaksi lasta samaan aikaan, sisarusten välille syntyy erilainen suhde ja jännite kuin kahden eri-ikäisen välille. Samat kehitysvaiheet tulevat usein samanaikaisesti. Kaksosuudesta väitöskirjansa tehnyt Trias kertoo, mitä erityisiä tilanteita syntyy ja miten ne haastavat vanhempia.

Miten voin tukea sekä kaksosen yksilöllisyyttä että monikkoutta?, Toiminnanjohtaja, kaksosten äiti Ulla Kumpula: Millaisia kokemuksia kaksosilla on yksilöksi kasvamisesta kaksossisaruksen rinnalla? Se kiinnosti Kumpulaa niin paljon, että hän toimitti Kiehtova kaksosuus -tietokirjan yhdessä kolmen asiantuntijan kanssa ja keräsi monikkoasiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden kirjoituksia monikkoudesta. Kumpula on uppoutunut aiheeseen parinkymmenen vuoden aikana monikkoperhejärjestön toiminnanjohtajana ja kaksosten äitinä. Luento sisältää sekä pohdintaa otsikon aiheesta että käytännön vinkkejä.

Erossa kasvaneet – kokemuksia kaksosuudesta, Mitä Elena Leeve ajattelee kaksosuuden merkityksestä itselleen? Miten hänen ja hänen kaksossiskonsa väliseen suhteeseen on vaikuttanut se, että heidän vanhempansa erosivat lasten ollessa 7-vuotiaita ja että kaksoset asuivat eri osoitteissa eron jälkeen? näyttelijä, kaksonen Elena Leeveä haastatteli Maarit Tastula.

Tapahtuma toteutettiin keräysvaroin. Kiitos lahjoittajille!


Webinaarin 2.2.2022 tallenne

Tilaisuudesta on julkaistu tallenne, jossa ovat nähtävissä webinaarin puheenvuorot Elena Leeven haastattelua lukuunottamatta.

Katso 2.2.2022 webinaarin tallenne

Kaksonen – rakas kumppani, kilpailija, kohtalotoveri -webinaarin tallenteen pääset katsomaan tästä linkistä.

Tallenteen löydät myös Youtube-kanavaltamme.


Kaksosten päivä 2021

Webinaari 2.2.2021

Vuonna 2021 järjestettiin webinaari, Onnellisen kaksosuuden resepti? – Geenit, kasvuympäristö vai sisaruus?

Voit katsoa vuoden 2021 webinaarin tallenteen Youtube-kanavaltamme.

Tallenteella puheenvuorot pitävät Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, LKT, geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio, KM Tiina Jalava sekä YTL Seppo Aho. Tilaisuuden juontajana toimi toimittaja Maarit Tastula.

Onnellisen kaksosuuden resepti? – Geenit, kasvuympäristö vai sisaruus

Kaksosuuden genetiikasta ja epigenetiikasta, LKT, geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio
Vaikka kaksosuus kulkee usein suvussa, sen biologinen peruste on ollut pitkään huonosti tunnettu. Nyt on tunnistettu kaksosuuteen liittyviä geenimuotoja. Samalla on selvitetty, että geneettisesti identtisten kaksosten muodostuminen jättää epigeneettisen jäljen kasvun ja kehityksen jälkeenkin.

Minä haluan olla maailman ainoa minä – Yksilökokemuksen tärkeys monikkosisaruudessa, KM Tiina Jalava
Monikkosisaruus on yksilön elämään kokonaisvaltaisesti vaikuttava asia, jolla on monitahoisia vaikutuksia. Suhdetta kuvaa ristiriitaisuus suhteessa itseen, toiseen ja yhteisöön. Vanhemmilla, muilla oheiskasvattajilla, yhteisöllä ja ympäristöllä on merkittävä rooli siinä, millaiseksi monikkosisaruksen yksilökokemus lopulta muodostuu. Jatkuva viesti samankaltaisuudesta yhteisön ja yhteiskunnan luodessa käsityksiä ja malleja siitä, miten monikkosisaruuden pitäisi todentua yksilön kokemusmaailmassa, voivat luoda ongelman, joka kaikkien olisi hyvä tiedostaa.

Kaksosuus on myös erilaisuutta, Kommenttipuheenvuoro YTL Seppo Aho
Kaksosraskaus on aina jonkinasteinen lääketieteellinen riskitekijä äidille ja lapsille. Mutta riskit eivät pääty synnytykseen. Ne voivat jatkua kaksosten osalta psykososiaalisina riskitekijöinä ja rajoitteina pitkään, jos niitä ei tunnisteta ja tiedosteta.

Lopussa keskustelua ja kysymyksiä Maarit Tastulan ohjaamana.

Kaksosten päivän keksit

Herkulliset keksit Kaksosten päivään.
Kaksoskeksien resepti on julkaistu vuonna 2013.

Kolmosten päivä

Ja muistathan, että 3.3. vietetään Suomen Kolmosperheet ry:n lanseeraamaa valtakunnallista Kolmosten päivää.