Kaksosten päivä

Kaksosten päivää vietetään Suomessa vuosittain helmikuun toinen päivä, 2.2. Päivän on ideoinut Suomen Monikkoperheet ry

Kaksosten päivänä halutaan nostaa esiin ajankohtaisia teemoja monikkoperheiden elämään ja monikkouteen liittyen. Vaikka 2.2. päivän nimi on Kaksosten päivä, on se kuitenkin samalla kaikkien monikkoperheiden oma juhlapäivä! Alueelliset monikkoperheyhdistykset ovat aktiivisesti mukana päivän vietossa erilaisten koko perheen tapahtumien muodossa. Yhdistysten tapahtumatiedotukset löytyvät yhdistysten omilta nettisivuilta ja tiedotuskanavilta.
Kaksosten päivän tapahtumista tiedotetaan internetsivuillamme sekä Facebookissa sivustolla Valtakunnallinen Kaksosten päivä. Valtakunnallista Kaksosten päivää on vietetty vuodesta 2010 alkaen.

Kaksosten päivä 2022

Keskiviikkona 2.2.2022 klo 13.30-15.30

Webinaari: Kaksonen – Rakas kumppani, kilpailija, kohtalotoveri.
Miten yhdistää kaksosuuden voima ja yksilön ainutlaatuisuus?

Webinaarin juontaa toimittaja Maarit Tastula

Klo 13.20-13.30 Kirjautuminen sisään webinaariin

Klo 13.30-13.40 Seminaarin avaus

Klo 13.40-14.00 Tasapuolisuus ja ristiriitojen ratkaiseminen monikkoperheissä

Lastenpsykiatri Tuulikki Trias: Kun perheeseen syntyy kaksi lasta samaan aikaan, sisarusten välille syntyy erilainen suhde ja jännite kuin kahden eri-ikäisen välille. Samat kehitysvaiheet tulevat usein samanaikaisesti. Kaksosuudesta väitöskirjansa tehnyt Trias kertoo, mitä erityisiä tilanteita syntyy ja miten ne haastavat vanhempia.

Klo 14.05-14.25 Miten voin tukea sekä kaksosen yksilöllisyyttä että monikkoutta?

Toiminnanjohtaja, kaksosten äiti Ulla Kumpula: Millaisia kokemuksia kaksosilla on yksilöksi kasvamisesta kaksossisaruksen rinnalla? Se kiinnosti Kumpulaa niin paljon, että hän toimitti Kiehtova kaksosuus -tietokirjan yhdessä kolmen asiantuntijan kanssa ja keräsi monikkoasiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden kirjoituksia monikkoudesta. Kumpula on uppoutunut aiheeseen parinkymmenen vuoden aikana monikkoperhejärjestön toiminnanjohtajana ja kaksosten äitinä. Luento sisältää sekä pohdintaa otsikon aiheesta että käytännön vinkkejä.

Klo 14.30-15.10 Erossa kasvaneet – kokemuksia kaksosuudesta

Kuva: Marica Rosengard

Mitä Elena Leeve ajattelee kaksosuuden merkityksestä itselleen? Miten hänen ja hänen kaksossiskonsa väliseen suhteeseen on vaikuttanut se, että heidän vanhempansa erosivat lasten ollessa 7-vuotiaita ja että kaksoset asuivat eri osoitteissa eron jälkeen? näyttelijä, kaksonen Elena Leeveä haastattelee Maarit Tastula.

Klo 15.10-15.30 Keskustelua ja kysymyksiä Maarit Tastulan ohjaamana

Tapahtuma toteutetaan keräysvaroin. Kiitos lahjoittajille!


Webinaarin 2.2.2022 tallenne

Tilaisuudesta on julkaistu tallenne, jossa ovat nähtävissä webinaarin puheenvuorot Elena Leeven haastattelua lukuunottamatta.

Katso 2.2.2022 webinaarin tallenne

Kaksonen – rakas kumppani, kilpailija, kohtalotoveri -webinaarin tallenteen pääset katsomaan tästä linkistä.

Tallenteen löydät myös Youtube-kanavaltamme.


Kaksosten päivä 2021

Webinaari 2.2.2021

Vuonna 2021 järjestettiin webinaari, Onnellisen kaksosuuden resepti? – Geenit, kasvuympäristö vai sisaruus?

Voit katsoa vuoden 2021 webinaarin tallenteen Youtube-kanavaltamme.

Tallenteella puheenvuorot pitävät Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, LKT, geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio, KM Tiina Jalava sekä YTL Seppo Aho. Tilaisuuden juontajana toimi toimittaja Maarit Tastula.

Onnellisen kaksosuuden resepti? – Geenit, kasvuympäristö vai sisaruus

Kaksosuuden genetiikasta ja epigenetiikasta, LKT, geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio
Vaikka kaksosuus kulkee usein suvussa, sen biologinen peruste on ollut pitkään huonosti tunnettu. Nyt on tunnistettu kaksosuuteen liittyviä geenimuotoja. Samalla on selvitetty, että geneettisesti identtisten kaksosten muodostuminen jättää epigeneettisen jäljen kasvun ja kehityksen jälkeenkin.

Minä haluan olla maailman ainoa minä – Yksilökokemuksen tärkeys monikkosisaruudessa, KM Tiina Jalava
Monikkosisaruus on yksilön elämään kokonaisvaltaisesti vaikuttava asia, jolla on monitahoisia vaikutuksia. Suhdetta kuvaa ristiriitaisuus suhteessa itseen, toiseen ja yhteisöön. Vanhemmilla, muilla oheiskasvattajilla, yhteisöllä ja ympäristöllä on merkittävä rooli siinä, millaiseksi monikkosisaruksen yksilökokemus lopulta muodostuu. Jatkuva viesti samankaltaisuudesta yhteisön ja yhteiskunnan luodessa käsityksiä ja malleja siitä, miten monikkosisaruuden pitäisi todentua yksilön kokemusmaailmassa, voivat luoda ongelman, joka kaikkien olisi hyvä tiedostaa.

Kaksosuus on myös erilaisuutta, Kommenttipuheenvuoro YTL Seppo Aho
Kaksosraskaus on aina jonkinasteinen lääketieteellinen riskitekijä äidille ja lapsille. Mutta riskit eivät pääty synnytykseen. Ne voivat jatkua kaksosten osalta psykososiaalisina riskitekijöinä ja rajoitteina pitkään, jos niitä ei tunnisteta ja tiedosteta.

Lopussa keskustelua ja kysymyksiä Maarit Tastulan ohjaamana.

Kaksosten päivän keksit

Herkulliset keksit Kaksosten päivään.
Kaksoskeksien resepti on julkaistu vuonna 2013.

Kolmosten päivä

Ja muistathan, että 3.3. vietetään Suomen Kolmosperheet ry:n lanseeraamaa valtakunnallista Kolmosten päivää.