Kaksosten imetys, kokemukseni ja vinkkini muille

02.10.2024

Vaaleanvihreällä pohjalla piirretty kuvituskuva, jossa henkilö seisoo selin kameraan ja imettää kahta vauvaa. Kuvan kulmissa on vihreitä kasvin oksia.

Kaksosten ensimmäinen vuosi imetyksen näkökulmasta on ollut monia tunteita herättävä. Odotusaikana sitä ei edes käsittänyt täysin mitä tuleman pitää. Osasi sitä kuitenkin ajatella, että helppoa se ei varmasti tule joka hetki olemaan.

Petyin siihen, kuinka vähän sain rohkaisuja ja apuja odotusaikana ja kaksosten synnyttyä. Aina ehdotettiin pulloruokintaan siirtymistä, tai ihmeteltiin kuinka maito voi riittää kahdelle lapselle. Jos kaksoset olisivat olleet ensimmäiset lapseni, olisimmeko onnistuneet?

Vahva päätös imettää, ja puolison tuki olivat avainasemassa imetyksen onnistumiseen. Ilman yhteistyötä emme olisi onnistuneet. Meidän perheessä oli kaksosten synnyttyä myös 2-vuotias taapero, sekä kaksi kouluikäistä lasta. Jos olisin joutunut hoitamaan pitkälti kodin ja muutkin lapset, olisi imetyksen onnistuminen ollut haastavampaa. Olen kiitollinen puolisolleni, sillä hän mahdollisti sen, että pystyin keskittymään pitkälti vain omaan jaksamiseeni, ja kaksosten imetykseen.

Alkuun imetys ei onnistunut juuri lainkaan, sillä kaksoset olivat niin pieniä. He syntyivät 4 viikkoa ennen laskettua aikaa. Sairastin raskausdiabetesta, jota hoidettiin lääkkeillä. Tästä syystä kaksoset saivat alkuun luovutettua äidinmaitoa. Aloitin lypsämisen ja pumppaamisen jo synnytyssalissa. Kaksosilla oli tarkka maitomäärä määritelty vuorokautta kohden, jotta painot saatiin nousemaan ja bilirubiiniarvot laskemaan. Pumppasin tällöin maitoa 3h välein, yötä päivää muutaman viikon ajan. Imetin aina kun vauvat vaan jaksoivat, mutta suurin osa maidoista meni pulloilla. Saimme lopulta neuvolasta lainaan vauvavaa’an syöttöpunnituksia varten, sillä kaikista eniten halusin vain imettää. Punnitsin vauvan aina ennen syöttöä ja syötön jälkeen kolmen päivän ajan. Näin näimme paljonko vauva syö vuorokaudessa rinnalta. Pikkuhiljaa laskimme lisämaitoja pois. Nopeasti pääsimme tämän jälkeen pelkästään imetyksen pariin!

Haastavimpina aikoina koin tiheän imun kaudet. Tuolloin kaksoset olisivat halunneet olla rinnalla ihan jatkuvasti. Muistan itkeneeni omaa väsymystä, särkyä ja sitä tunnetta kuin minut olisi imetty kuiviin, ja ihan varmasti oltiinkin. Se tunne oli voimakas. Silti muistan myös nauttineeni siitä, että sain kiireettömästi maata sängyssä kaksi vauvaa rinnalla. Nuuhkutella heitä ja vain ihastella, kun he tuhisivat kainalossa. Olin väsynyt, uupunut ja turhautunut, mutta samalla niin kovin onnellinen.

Vauvojen ollessa muutaman kuukauden iässä olin todella väsynyt jatkuvaan heräilyyn öisin. En silti halunnut lähteä unikouluihin, sillä isoina arvoina elämässäni on lapsentahtisuus. Emme saaneet juurikaan apua kotiin, ja puolisoni teki pitkää päivää pahimmillaan 7 päivänä viikossa päivystävässä työssä. Eräänä yönä en herännytkään enää vauvan itkuun nukahdettuani, vaan puoliso tuli katsomaan vieläkö hengitän. Muistan vieneeni itkien kaksoset isälleni hoitoon seuraavana päivänä ja menin nukkumaan. Se oli merkittävä käänne oman jaksamisen tärkeyden ymmärtämisessä.

Kun vauvat olivat puolen vuoden iässä, imetys oli huomattavasti helpompaa jo. Kaksoset jaksoivat syödä rinnalla enää 10-15 minuuttia kerrallaan, joten aikaakaan ei enää tuhlattu siihen mahdottomia. Olemme aina nukkuneet perhepedissä ja se onnistui edelleen hyvin. Nukun itse hyvin luontevasti vauva rinnalla, joten sain mukavasti nukuttuakin. Käänsin vain kylkeä, kun toinen heräsi.

Nyt meidän kaksoset ovat vuoden ikäisiä. Olen kokenut puremisen ja haavanhoidon. Mustasukkaisuuden kun toinen pääsikin rinnalle. Siskon silittelyn, kun kummatkin ovat rinnalla. Käsistä pitämisen. Rinnalla nukutut päiväunet vain yhden vauvan kanssa. Ja kaksin vietetyt imetyshetket, ne ovat ihanimpia. Silti tandemina imettäminen on myös ihanaa! Nykyään tytöt kiipeävät syliini istumaan ja syömään, kätevää! Nukumme edelleen perhepedissä ja elämme lapsentahtisesti. Tämä oli suurin haaveeni siitä lähtien kun kaksosista saimme tietää. Että heidän kanssaan minun ei tarvitse luopua omista arvoistani. Meidän imetystaival tulee toivottavasti jatkumaan vielä pitkään. Haaveenani on imettää kaksosia siihen asti, kunnes he itse luontaisesti vieroittuvat rinnalta.

Omat vinkkini onnistuneeseen imetykseen kaksosten kanssa:

  • Pyydä apua kumppanilta, ystäviltä, sukulaisilta. Sänkyyn tuodut eväät, kodin hoitaminen ja mahdollisten muiden sisarusten hoitaminen vie taakkaa pois äidiltä.
  • Pidä huoli omasta ravinnon- ja nesteensaannista. Myös liikunta ja lepo ovat tärkeässä asemassa!
  • Muista arvottaa nukkuminen korkealle. Uni on tärkeää niin maidontuotannon, kuin mielenterveyden ja ihan peruselämisenkin kannalta. Älä pihistä yöunista!
  • Tee kotiin mahdollisimman mukava paikka, jossa voi viettää paljonkin aikaa. Esimerkiksi sänkyyn monta tyynyä, kirja, musiikkia ja vaikka läppäri miltä katsella sarjoja ja elokuvia.
  • Muista pyytää apua imetykseen vertaisvanhemmilta! Imetyksen tuki ry:n Rinnalla-sovelluksessa on haettavissa tukivanhempia myös monikkoimetykseen. Facebookissa on myös monikkoimettäjille oma vertaistukiryhmä.
  • Muista, että sekä sinä, että vauvat, opettelette imetystä ensimmäistä kertaa. Uuden opettelu voi viedä aikaa. Vauva voi oppia rinnalle vielä puolivuotiaanakin. Imetys ei kaadu välttämättä ensimmäisten kuukausien aikana.
  • Panosta tuplarintapumppuun.
  • Ja jos et jaksa, on ihan ok pitää tauko! On myös täysin ok imettää vain sen verran kuin itsestä hyvältä tuntuu, tai lopettaa imetys. Imetys ei ole hyvän vanhemmuuden vaatimus.
  • Muista olla armollinen itsellesi.

Milja

Viiden lapsen äiti. Perheessämme on eri ikäisiä lapsia; teini-ikäinen, alakoululainen, leikki-ikäinen ja vuoden ikäiset kaksoset. Elelemme kiireetöntä, touhuntäyteistä elämää nauttien arjen pienistä iloista!

Imetysviikkoa vietetään Suomessa viikolla 40. Vuonna 2024 viikko on ajalla 30.9.-6.10.
Tänä vuonna viikkoa vietetään teemalla Imetystuki kuuluu kaikille vanhemmille. Lue lisää Imetyksen tuki ry:n nettisivuilta.

Monikkoperheille ja ammattilaisille suunnattuihin imetysoppaisiimme pääset tutustumaan täällä.