Kokemuksia ja ajatuksia uusista vanhempainvapaista
12.07.2024
Me olimme noin kolme viikkoa sairaalassa kaksostemme kanssa heidän synnyttyään reilu vuosi sitten. Kun vauvat kotiutuivat, saimme olla vielä muistaakseni reilut 3 kuukautta yhtäaikaa vanhempainvapailla. Tämän olen kokenut positiivisena asiana. Saimme jaettua tasapuolisesti kotitöitä ja vastuita sekä saimme yhdessä nauttia ensimmäisistä, rauhallisista kuukausista vauvojen kanssa.
Meille oli jo oikeastaan ennen raskausaikaa selvää, että pyrimme jakamaan vanhempainvapaat mahdollisimman tasan puoliksi, mutta lopulta olosuhteiden pakosta päädyimme siihen, että puoliso luovutti minulle reilun parin kuukauden edestä vanhempainrahapäiviä, jotta pystyin olemaan osittaisella vanhempainvapaalla viiden kuukauden ajan ja tekemään 50 % työaikaa. Tämä siirtymä on ollut itselleni henkisesti erittäin tärkeä vaihe, sillä koko raskausaikani oli erittäin raskas sekä fyysisesti että henkisesti, olin paljon sairaslomalla ja jouduin siirtymään hieman vähemmän vaativiin työtehtäviin, jotta sain työn tehtyä siltä ajalta, kun en ollut sairaslomalla.
Heinäkuussa pidän vuosilomani edelliseltä vuodelta, jonka jälkeen aloitan 80 % työajan. Kaksosemme menevät päiväkotiin elokuun alkupuolella. Päiväkotipaikkaa pitää hakea viimeistään neljä kuukautta ennen sen tarvetta, ja olemme ymmärtäneet, että elokuussa tai tammikuussa on helpompaa saada paikka kuin “kesken kauden”. Tämän vuoksi mekin jo haimme päiväkotipaikkoja, vaikka puolisollani on jäljellä vielä noin parin kuukauden edestä vanhempainvapaita. Olemme suunnitelleet, että hän pitää nuo vapaat loppusyksystä.
Mielestäni olemme saaneet jakaa ja käyttää käytettävissä olevat vanhempainvapaamme melko vapaasti, tai ainakin me olemme saaneet hyvin sovitettua vapaat oman elämämme tarpeisiin, ja hyödyntäneet sekä kokonaista että osittaista vanhempainvapaata. Osittaisella vanhempainvapaalla saa tehdä maksimissaan 5 tuntia päivässä töitä.
Muutamilta ystäviltäni olen kuullut, että joillain on edelleen vahvasti ajatus, että äitien kuuluu jäädä kotiin hoivaamaan lasta, ja isien on ollut vaikea käyttää kaikki heille määrätyt vanhempainvapaat, koska he kokevat, että se on jonkun muun vastuu. Tämä ei varmasti tietenkään koske kaikkia, mutta koska heitäkin edelleen on, jotka kokevat, ettei heillä ole oikeutta jäädä lapsen/lasten kanssa kotiin, olen iloinen siitä, että uudistuksen myötä heidän kynnyksensä jäädä kotiin toivottavasti madaltuu. Olenkin sitä mieltä, että uudistukset vanhempainvapaissa ovat positiivinen asia myös siltä kannalta, että niiden avulla pystytään myös rikkomaan vuosikymmeniä kestäneitä tiukkaan juurtuneita sukupuolittuneita ajatusmalleja.
Kaksosten vanhempina olemme siinä onnekkaassa asemassa, että saimme tottua uuteen elämäämme ja tutustua lapsiimme rauhassa yhdessä yli neljän kuukauden ajan. Mikäli lapsia olisi ollut vain yksi, olisi meillä ollut käsittääkseni vain 18 yhteistä vanhempainvapaapäivää.
Jos jotain tekisin toisin, olisin ehkä säästänyt meille yhteisiä vanhempainvapaita ehkä noin parin viikon edestä käytettäväksi vielä myöhemmin, mutta toisaalta tämä, miten ne nyt olemme käyttäneet ja mitä puolisollani vielä on käytettävää, on sopinut hyvin meidän tarpeisiimme.
Anni
Kirjoittaja on 1v 2kk kaksosten äiti, jonka vanhempainvapaat alkavat nyt (ainakin näiden kaksosten osalta) olla ohitse.
Lue lisää vanhempainvapaista Kelan sivuilta.
Kannen kuva: Getty Images / Canva Pro. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.