Koko perheemme juhlapäivä

29.01.2024

Kaksosten päivää vietetään 2.2. Päivä on meidän perheellemme todella merkityksellinen, sillä olemme mieheni kanssa teineinä alkaneet virallisesti seurustelemaan samana päivänä. Ja nykyään meillä on ikiomat kaksoset. Emme tietenkään silloin teineinä tienneet, että päivämäärällä juhlitaan monikkoperheitä ja kaksosia, mutta odotellessamme omia kaksosia asia valkeni meille. Se, että meistä tuli kaksosten vanhempia tuntui siltä, että se oli meant to be. Ehkä hieman taikauskoista, mutta aikamoinen hauska sattuma.

Kaksosten päivänä meillä juhlitaankin aina jotenkin pienesti koko meidän perhettämme. Yleensä kyseessä on ollut kakku- tai pullakahvit oman perheen kesken. Kyseiselle päivälle täytyy aina keksiä jotain pientä arjesta poikkeavaa mukavaa tekemistä.

Olemme monikkoperhe. Se tuntuu ja näkyy elämässämme. Kaksosäitiys on esimerkiksi hyvin vahva osa omaa identiteettiäni. Toki äitiys varmasti on kaikilla äideillä vahva osa identiteettiä, mutta monikkoäitinä sitä tuntee kuuluvansa erityiseen ryhmään. Olenkin törmännyt puhuttavan vitsillä salakerhosta, johon kaikki monikkovanhemmat kuuluvat tietämättään. Ollaan molemmat, minä ja mies, saaneet monia uusia tuttavuuksia ja ystäviä kaksosvanhemmuuden kautta. Toisen monikkovanhemman ystävyys ja vertaistuki on erityistä, kun toinen tietää tasan tarkkaan kokemuksen kautta, että mistä puhutaan. Valitettavasti kaksi ei mene siinä missä yksi, eikä vuoden ikäerolla olevat lapset ole lähes sama asia kuin kaksoset.

Kaksoset herättävät aina huomiota kaupungilla, missä myös kuulee näitä edellä mainittuja letkautuksia. Tuntemattomat tulevat juttelemaan, kyselemään ja kertomaan, kuinka on itsekin kaksonen tai jollakin sukulaisella on kaksoset. Kaksosia onkin yllättävän paljon. Tuntuu, että aina jonkun vastaantulevan perheessä on kaksoset. Se on todella hauskaa.

Kaksosuus tai ylipäätään monikot ovat asia, joka kiinnostaa itseäni todella paljon. Omien kaksosten myötä kaksosuudesta on halunnut ottaa enemmän selvää. Haluamme, että lapsemme ymmärtävät kaksosuutta ja puhummekin siitä jonkin verran kotona. Haluamme kannustaa kaksosia olemaan yksilöitä, mutta haluamme, että he voivat olla ylpeitä kaksosuudestaan, sillä kaikilla ei ole samanlaista sisarussuhdetta. Kaksosuus on etuoikeus, jota tulee vaalia.

Olemme myös vanhempina etuoikeutettuja, sillä meille on suotu ikiomat kaksoset. Nämä vuodet ovat olleet rankkoja, mutta myös palkitsevia. On upeaa saada seurata kahden niin samanlaisen, mutta niin erilaisen ihmisen alun kasvua ja kehitystä.

Roosa

Kirjoittaja on ylpeä monikkoäiti, jonka kaksoset täyttävät pian viisi vuotta. Perhe elää tavallista ruuhkavuosiarkea.

Blogin kuva: Stelios Kirstelis

Valtakunnallista kaksosten päivää vietetään Suomessa aina helmikuun 2.päivä.