Vinkkejä kaksosperheen hankinnoista

02.04.2024

kaksosvauvat kurkistavat omien peittojen alta vaunuista.

Niin kuin varmasti kaikki muutkin monikko-odottajat, mekin pohdimme jo ennen kaksostemme syntymää, mitä heidän kanssaan sitten oikeasti tarvitsee. Mutta ilman omaa kokemusta tai edes tietoa muiden kokemuksista, voi olla vaikeaa tehdä itselleen listaa. Tässä on meidän perheemme kahdeksan kohdan lista meille tärkeimmistä hankinnoista, sekä niihin liittyvistä pohdinnoista ja valinnoista. Toki jokaisella perheellä on erilainen elämä ja erilaiset tilanteet, joten mikään lista ei todennäköisesti ihan sellaisenaan ole toiselle perheelle juuri täydellinen. Kokemus opettaa.

1. Toimiva asunto

Voi kuulostaa hassulta tai olla itsestäänselvyys sinulle, mutta meillä ei ainakaan ollut etukäteen riittävästi kykyä hahmottaa tätä. Tähän liittyy siis kaikki portaiden määrästä ja kerrostalon hissittömyydestä hoitopöydän sijoittamiseen asti. Mikäli mahdollista, oma suositukseni on, että oman kodin toimivuutta kaksosten kanssa kannattaa pohtia jo ennen heidän syntymäänsä. Se, millainen asunto sitten kullekin perheelle on toimiva, on täysin perheestä kiinni. Pärjääkö asunnossa kaksosten kanssa myös yksin? Mihin hoitopöydän saa sijoitettua ja mihin se kannattaa sijoittaa? Jaksamista auttaa huomattavasti, mikäli siirtyminen paikasta toiseen on sujuvaa, sillä jo kaksosten pukeminen on riittävän työläs homma itsessään, varsinkin talvella.

2. Auto

Mikäli teidän perheellenne henkilöauto on käytännöllinen kulkuväline, kannattaa varmistaa, että se on riittävän tilava, jotta takapenkille mahtuu turvakaukalot mahdollisesti telakoineen sekä myöhemmin turvaistuimet. On myös hyödyllistä tsekata, että tuplavaunut mahtuvat takakonttiin. Jääkö tilaa myös muutamalle matkalaukulle lomareissuja varten? Entä mihin mahtuvat matkasängyt patjoineen?
+ Toki ne itse turvakaukalot on myös hyvä hankkia, jos aikoo autolla kaksostensa kanssa liikkua, ja niissä sitten onkin valinnanvaraa.

3. Tupla(yhdistelmä)vaunut

Yksi meille tärkeimmistä hankinnoista on ollut tuplayhdistelmävaunut. Näitähän on monenlaisia monessa eri hintaluokassa uutena ja käytettynä. Useimpiin saa ratasosien tilalle vaunukopat vauvojen elämän ensimmäisten kuukausien ajaksi. On kääntyvillä, lukittavilla ja kääntymättömillä etupyörillä, ilmakumirenkailla tai puhkeamattomilla, peräkkäistä ja vierekkäistä istuinta… Näistä sitten vaan täytyy koittaa valita ne, mitkä voisi etukäteen kuulostaa itselle parhaalta.

4. Hoitopöytä

Ilman hoitopöytääkin voi pärjätä, jos asettaa hoitoalustan esimerkiksi pesukoneen tai sängyn päälle. Meille toimivin vaihtoehto oli hankkia hoitopöytä, jotta vauvojen tarvikkeet sai kätevästi mahtumaan pöydän omiin laatikoihin. Meidän hoitopöytämme menee myös kätevästi lipastona sen jälkeen, kun itse vaipanvaihtopistettä ei enää tarvitse. Jälkeenpäin harmittelimme, ettemme ostaneet sellaista versiota, johon olisi saanut ammeen – tämä olisi kylvettäessä ollut mukavampi vaihtoehto selälle, mutta sekään ei sitten muilta ominaisuuksiltaan olisi ollut meille täydellinen, eikä välttämättä edes parempi.

5. Pinnasängyt

Hankimme pinnasängyt käytettyinä erittäin edullisesti – tai toinen taisi itse asiassa olla ilmainen, emmekä siinä vaiheessa osanneet miettiä asiaa sen pidemmälle. Kun vauvat ovat kasvaneet, olemme ymmärtäneet, että näissä eivät ole laidat välttämättä riittävän korkealla, vaikka pohja on alimmillaan, kun tytöt oppivat kunnolla seisomaan tukea vasten ja kiipeilemään. Lisäksi meidän versiomme ovat pelkät pinnasängyt. Saatavilla olisi myös sellaisia, jotka saa sivuvaunusängyksi, juniorisängyksi ja sohvaksi ynnä muuta kätevää. Kannattanee etukäteen tutustua vaihtoehtoihin.

6. Sitterit

Suosittelen! Meille hankittiin sitterien lisäksi sivusuunnassa keinuva sähköinen koliikkikeinu. Sittereihin on helppo asettaa vauvat, kun tarvitsee itse kädet vapaiksi. Meillä näihin myös nukahdettiin usein sekä päivä-, että yöunille, josta oli sitten helppo siirtää omaan sänkyyn, ja koliikkikeinu vaikutti helpottavan vatsavaivoja (joita meillä oli onneksi hyvin vähän).

7. Kaksosten kantoreppu

Näistä ei oikein löytynyt sopivaa kun ihan vaan kokeilemalla. Meille tämä olisi ollut ja olisi varmasti edelleen hyödyllisempi, jos olisimme jaksaneet opetella sen käytön sujuvaksi heti alkuun, mutta näen kyllä jälkiviisaana, miten käytännöllinen hankinta kaksosten kantoreppu on, kun sen käytön vain jaksaa opetella.

8. Hands-free tuplarintapumppu

Tätä en hankkinut, mutta jo muutaman kuukauden kaksostemme syntymän jälkeen näin ensimmäisen tuplarintapumpun, jossa saa kädet vapaiksi, en voinut kuin harmitella, etten tiennyt sellaisen olemassaolosta aikaisemmin. Kaksoset syntyvät usein ennenaikaisesti, mikä voi aiheuttaa haasteita imetyksen kanssa, jolloin maidon pumppaus voi auttaa imetyksessä alkuun (mikäli on toiveissa imettää, minulla oli). Mutta jaksaminen voi muutenkin alussa olla koetuksella, ja tämän vuoksi ainakin omalla kohdallani olisi ollut helpottavaa saada pumpattua niin, että kädet olisi olleet vapaana. Vaikka tämä siis äkkiseltään vaikuttaa kalliilta hankinnalta, tähän ehdottomasti kannattaa sijoittaa!

Meidän kaksosemme täyttävät huhtikuussa vuoden, ja oman kokemuksemme ehkä tärkeimpänä vinkkinä on keskittyä vain teidän perheenne tarpeisiin, välittämättä siitä, mitä muut sanovat. Kun perheeseen syntyy useampi kuin yksi vauva kerralla, tuntuu yhtäkkiä siltä että kaikki muut ympärillä ovat monikkoperheasiantuntijoita, vaikkei heillä itsellään olisi omakohtaista tai edes toisen käden kokemusta aiheesta. Neuvoja ja ”älkää ainakaan sitä hankkiko, kun on niin kalliskin” -lausahduksia siis tulette varmasti kuulemaan yli oman tarpeenne, mutta niistä kannattaa olla välittämättä, jos vain pystyy. Eniten merkitsevät juuri teidän perheenne omat tarpeet, ja te itse tiedätte, onko jokin hankinta teille liian kallis vai kannattava sijoitus.

Anni

Kirjoittaja on vuoden ikäisten kaksostyttöjen äiti, joka on pari kuukautta sitten palannut töihin tekemään puolikasta työpäivää, ja yrittää elää päivän kerrallaan keskittyen hetkiin perheensä kanssa.