Uusia johtolankoja identtisen kaksosuuden taustasta

29.09.2021

pienet kaksostytöt, selin, kävelevät samanlaiset siniharmaat mekot päällä pitkin kesäistä metsäpolkua.

Hyviä uutisia identtisille kaksosille ja heidän läheisilleen ja kaikille kaksosuudesta kiinnostuneille!

Tutkijat ovat pitkään yrittäneet selvittää identtiseen kaksosuuteen johtavia biologisia mekanismeja. Nyt kansainvälinen tutkimusryhmä on vihdoin tehnyt läpimurron. Suomesta tutkijaryhmään kuuluivat professori Jaakko Kaprio ja akatemiatutkija Miina Ollikainen.

Taipumus saada epäidenttisiä kaksosia kulkee vahvasti suvussa ja aiemmin oli jo tunnistettu useampia siihen vaikuttavia geenejä. Silti siihen johtavat biologiset mekanismit ovat pysyneet mysteerinä. Nyt julkaistut tulokset osoittavat, että identtisten kaksosten epigeneettinen profiili oli hyvin erilainen kuin muilla. Tämä on yhteydessä hedelmöittyneen munasolun suurempaan todennäköisyyteen jakautua kahdeksi erilliseksi alkioksi.

Tutkimuksen johtaja professori Dorret Boomsda pitää tuloksia erittäin merkittävinä. Hänen mukaansa identtinen kaksosuus on yksi harvoja ominaisuuksia, joihin geenit eivät vaikuta juuri ollenkaan ja nyt on ensimmäistä kertaa löydetty tästä ilmiöstä kertovia biomarkkereita ihmisillä. Tämä avaa mahdollisuuksia lääketieteellisiin sovelluskohteisiin. Identtisille kaksosille ja heidän lähipiirilleen tutkimus antaa merkittävää tietoa identtisestä kaksosuudesta.

Suomen Monikkoperheet ry onnittelee koko tutkimusryhmää ja suomalaisen kaksoskohortin kerännyttä professori Jaakko Kapriota uraauurtavasta tutkimuksesta!

Uutinen on luettavissa Helsingin Yliopiston sivuilta oheisesta linkistä:
https://www2.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/uusia-johtolankoja-identtisen-kaksosuuden-taustasta