Näin syntyi Kaksosten päivän kampanja

07.02.2024

Näin syntyi Kaksosten päivän kampanja

Terkkuja media-assistentti Katjalta. Halusin tulla kertomaan Kaksosten päivän kampanjasta ja miten se meillä Suomen Monikkoperheet ry:ssä syntyy. Valtakunnallista Kaksosten päivää vietetään Suomessa aina helmikuun 2.päivä. Avaan nyt, kuinka Suomen Monikkoperheet ry:n vuoden 2024 Kaksosten päivän kampanja syntyi.

Kaksosten päivä ja sen kampanja on iso osa kattojärjestön toiminnan sekä viestinnän vuosikelloa, mutta se on iso palanen myös minun työvuottani media-assistenttina. Tämä on ehdottomasti suurin kokonaisuus ja kampanja, jonka parissa olen päässyt työskentelemään tässä määräaikaisessa vuoden työsuhteessani.

Kampanjan suunnittelun startti elokuussa 2023

Kampanjan suunnittelu startattiin kampanjapalaverilla, jossa käytiin henkilöstömme kesken läpi mm. seuraavaa:

  • Pohdittiin kampanjan teemaa.
  • Valittiin vastuuhenkilö, joka piti huolen, että asia eteni sujuvasti kohti toteutusvaihetta.
  • Päätettiin mitä viestinnän muotoja käytetään.
  • Pohdittiin, ketä haluaisimme mukaan kampanjaan.
  • Jaettiin tehtävät: kuka työntekijöistä otti minkäkin osa-alueen hoitaakseen.
  • Saatiin tietää, että suomalainen kaksostutkimus täyttää 50 vuotta vuonna 2024 ja kuultiin järjestön kummijäseneltä tutkimusjohtaja Jaakko Kapriolta, että tässä kohtaa voisi olla sauma yhteistilaisuudelle.

Seurasimme kampanjan etenemistä viikkopalavereissamme säännöllisesti.

Syyskuussa kampanja alkoi konkretisoitumaan

Syyskuussa vuoden 2024 teema Murretaan stereotypioita kirkastui. Heitin ilmoille idean, että kysyisimme mukaan somevaikuttajia, jotka ovat kaksosten vanhempia tai itse kaksosia. Pyytäisimme heitä mukaan kampanjaan kertomaan kohtaamistaan stereotypioista. Idea sai innostuneen kannatuksen.

Meillä oli jo aiemmin käynnistynyt opiskelijayhteistyö Metropolian kanssa ja syyskuussa teimme opinnäytetyösopimukset opiskelijoiden kanssa, että he toteuttaisivat kaksi teemaamme sopivaa podcastia Monipodi-podcastiimme. Aiheiksi tuli kaksosuuden stereotypiat itse kaksosen ja kaksosten äidin näkökulmista. Sovittiin, että nämä podcastit julkaistaisiin Kaksosten päivän viikolla.

Lokakuun aikana muutkin suunnitelmat tarkentuivat. Ideoimme, että yrittäisimme saada myös teemaan liittyviä blogikirjoituksia julkaistua eri kirjoittajilta. Järjestösihteeri Tiina tarttui tähän toimeen.

Somevaikuttajien kontaktoiminen annettiin minun tehtäväkseni. Tavoitteemme oli saada mukaan kolme vaikuttajaa probono-yhteistyöhön. Mukaan lähtikin kaiken kaikkiaan seitsemän tiliä (joissa kolmessa on kaksi tekijää eli kaksoset). Tämä oli minulle ensimmäinen tekemäni vaikuttajayhteistyö ja olin varsin innoissani siitä, että sain osallistujia kampanjaamme yli odotusten. Viestittelin syksyn aikana somevaikuttajien kanssa postausten pääviesteistä ja ohjeistuksista yhteistyöhön sekä mm. siitä, että haluaisimme jälkikäteen saada postausten analytiikkaa.

Joulukuussa kampanjan raamit alkoivat olla valmiit ja siirryimme enemmän suunnittelusta toteutukseen. Aloitin luomaan kampanjan visuaalista ilmettä, tarkempaa kampanjasuunnitelmaa sekä postaustekstejä. Kuvitusta piti tehdä mm. omille somekanavillemme, alueyhdistyksille, nettisivuille eri artikkeleihin, somekanavien kansikuviin sekä mediatiedotteeseen. Vaikka itse sanonkin, olen tyytyväinen kampanjan visuaaliseen ilmeeseen. Alkuun tuntui, ettei luovuus oikein kuki, mutta pienen alkutahmeuden jälkeen sain kokoon kivat kampanjamateriaalit.

Joulukuussa pidettiin yhteistyötapaaminen Jyväskylän yliopiston toimijoiden sekä kaksostutkimuksen Jaakko Kaprion kanssa Kaksosten päivän seminaarin järjestelyjen osalta. Tässä vaiheessa yhteistyömuodoksi oli siis tullut seminaari Jyväskylässä, joka sisältäisi niin tutkijoiden kuin itse kaksosten puheenvuoroja. Järjestömme sai tehtäväksi hankkia seminaariin kaksosparin puhujiksi. Tähän ”metsästykseen” tarttui koordinaattorimme Anneli ja hän onnistuikin nopealla aikataululla järjestämään kaksospuhujat.  Minä lupasin lähettää yliopiston omaa mediatiedotetta varten kaksosteemaista kuvitusta.

Haasteita matkaan

Tammikuussa jatkoimme yliopiston henkilön kunnan kanssa seminaariohjelman viilausta ja aikataulutusta sekä saimme vielä tässä kohtaa mukaan yhden uuden some-yhteistyökumppanin.

Laadimme mediatiedotteen, johon minä loin raamit ja yhdessä viilasimme sen lopulliseen julkaisumuotoon. Toiminnanjohtajamme Ulla kontaktoi mm. sanomalehti Keskisuomalaista sekä valmistautui ottamaan vastaan median yhteydenottoja.

Laadin tekstiä Kaksosten päivä -nettisivuille sekä Ajankohtaista-artikkelin Suomen Monikkoperheiden nettisivuille. Kasasin myös alueyhdistyksiemme Kaksosten päivän viikon tapahtumat nettisivuillemme näkyviin. Valmistauduin kampanjaviikkoon myös niin, että osan tulevista kampanjajulkaisuista ajastin valmiiksi helpottamaan kampanjaviikon työmäärää.

Tammikuun loppupuolella julkistettiin mediassa tieto, että perjantai 2.2. tulisi olemaan laaja poliittinen lakko. Valitettavasti tämä päivä oli juuri Kaksosten päivän seminaarin ajankohta ja vaikutukset tapahtumaan olivat ilmeiset. Meidän sovittu kaksosparimme ei päässyt julkisen liikenteen lakon vuoksi paikalle, mutta onneksemme Jyväskylän yliopiston henkilökunnasta saimme uudet kaksospuhujat tilalle.

Lakko vaikutti varmasti myös paikan päälle saapuneiden kuulijoiden määrään. Paikalla seminaarissa oli noin kolmisenkymmentä ihmistä ja live streamin päässä lähemmäs 300 katselijaa. Seminaarista saatiin myös tallenne, joten toivottavasti vielä useampi silmäpari pääsee seminaarin mielenkiintoisen ohjelman äärelle. Tallenteen polkuavain on kaksoset50. Pahoittelemme huonoa äänenlaatua joissain osissa tallennetta. Tallenne on katseltavissa vuoden 2024 loppuun.

Lakosta huolimatta Kaksosten päivä sujui hyvin ja saimme hyvin pöhinää aikaiseksi somessa koko kampanjaviikon aikana. Kampanjan tiimoilta julkaisimme 2 podcast-jaksoa, 3 blogikirjoitusta, 10 somepostausta niin feediin kuin tarinoihin ja tähän ei vielä lukeudu meidän ihanien yhteistyökumppaniemme julkaisut. Heitä tahdomme kiittää suurella sydämellä. Ja niin myös jokaista muuta, jotka ovat ottaneet osaa tähän kampanjaan, ja osaltaan olleet mukana rikkomassa kaksosuuteen liittyviä stereotypioita. Yhdessä voimme muuttaa näitä ennakkokäsityksiä.

Minun sekä koko Suomen Monikkoperheet ry:n puolesta – Kiitos! <3