Sosiaaliturva

Monikkoperheiden sosiaaliturva

Monikkoperheen etuuksissa voi olla monikkoperheiden osalta erityispiirteitä tai ne voidaan myöntää samoin perustein kuin yksöslapsen perheissä. Ajantasaiset tiedot valtakunnallisista etuuksista löytyvät Kelan internetsivuilta (lapsen syntymä ja hoito) ja Kelan Elämässä.fi-sivulta sekä sosiaali- ja terveysministeriön internetsivuilta. Lisää tietoa löytyy myös oman asuinkunnan internetsivuilta.

Perhe-etuudet

Kela myöntää useimmat perhe-etuudet. Lisää tietoa monikkoperheiden etuuksista ja vanhempainpäivärahoista löydät Kelan internetsivuilta (monikkoperheet-osio).
Joissain pääkaupunkiseudun kaupungeissa (HelsinkiEspoo) saatetaan maksaa vanhempainrahakauden monikkopidennyskaudelta erityinen ns. monikkotuki. Monikkotukea haetaan omasta asuinkunnasta. Lasten kotihoidon tuen osalta jotkut kunnat maksavat omille kuntalaisilleen rajatun ajan kuntalisää, josta lisätietoa saa omasta kunnasta.

Raskausraha ja vanhempainraha

Synnyttävän vanhemman raskausrahakausi on samanpituinen kuin yhden lapsen tilanteessa eli 40 arkipäivää. Raskausvapaa alkaa yleensä 30 arkipäivää ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Työnantajan kanssa voi halutessaan sopia, jos haluaa jäädä raskausvapaalle myöhemmin, mutta vapaa pitää aloittaa kuitenkin viimeistään 14 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Jos ei ole työsuhteessa, voi jäädä raskausvapaalle oman valinnan mukaan 14–30 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Kela maksaa raskausrahaa 40 arkipäivältä riippumatta lapsen todellisesta syntymähetkestä. Raskausrahapäivät on pidettävä peräkkäin, eikä niitä voi siirtää myöhemmin pidettäväksi. Jos lapsi syntyy ennen kuin on jäänyt raskausvapaalle, alkaa raskausrahan maksu heti syntymää seuraavana arkipäivänä.

Monikkoperheen vanhemmille myönnetään 320 arkipäivää vanhempainrahaa ja sen lisäksi 84 päivärahapäivää toista ja jokaista sitä useampaa lasta kohden. Kummallakin vanhemmalla on käytössään yhtä paljon vanhempainrahapäiviä, 160 arkipäivää. Vanhempainrahapäivistä voi luovuttaa toisen vanhemman käyttöön enintään 63 päivää.

Kaksosperheessä vanhempainrahapäiviä on siis 404 (320 + 84 pv), kolmosperheessä 488 (320 + 84 + 84 pv) ja nelosperheessä 572 (320 + 84 + 84 + 84 pv). Lisäpäivät jaetaan tasan vanhempien kesken, ja lisäpäivien oman osuuden (42 arkipäivää) voi halutessaan luovuttaa kokonaisuudessaan esimerkiksi toiselle vanhemmalle. Yhteensä monikkovanhempi voi siis siirtää omasta kiintiöstään toiselle 63+42=105 päivää. Monikkovanhemmat voivat hoitaa lapsia yhdessä kotona. He voivat saada vanhempainrahaa tai raskaus- ja vanhempainrahaa samalta ajalta normaalin 18 arkipäivän lisäksi enintään 90 arkipäivältä toista ja sitä useampaa lasta kohti. Kaksosten vanhemmat voisivat siis hoitaa lapsia yhdessä kotona enintään 108 arkipäivää (18 + 90 pv), kolmosten vanhemmat 198 arkipäivää (18 + 90 + 90 pv) ja nelosten vanhemmat 288 arkipäivää (18 + 90 + 90 + 90pv).

Lisää tietoa ja esimerkkikaavio Kelan Elämässä-sivustolla.

Seuraavat hakemista koskevat tiedot on saatu Kelasta (vuosi 2022), kehotamme varmistamaan hakemista koskevat ajantasaiset tiedot Kelasta: Raskaus- ja vanhempainrahaa pitää hakea viimeistään 2 kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta alkaen etuutta halutaan saada. Vanhempainrahan voi hakea samaan aikaan kuin raskausrahan. Vanhempainrahan voi jakaa eri mittaisiin jaksoihin. Joskus työnantajan kanssa on neuvoteltava jaksojen määrästä ja pituudesta, muutoin Kela ei rajoita jaksotusta.

Ei-synnyttävä vanhempi voi hakea vanhempainrahaa Kelasta lapsen syntymän tai vanhempainvapaan aloittamisen jälkeen. Vanhempainrahaa pitää hakea viimeistään 2 kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta alkaen etuutta halutaan saada. Hakemus voidaan ratkaista vasta, kun Kela tietää lapsen syntymän ajankohdan.

Ei-synnyttävän vanhemman tulee ilmoittaa työnantajalleen vanhempainvapaasta 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos vapaa on enintään 12 arkipäivää, kuukausi etukäteen riittää. Mikäli vauvat syntyvät paljon etuajassa, ei-synnyttävä vanhempi ei välttämättä ole ennättänyt ilmoittaa työnantajalle vanhempainvapaasta. Onkin hyvä sopia työnantajan kanssa hyvissä ajoin etukäteen, miten pitkän vanhempainvapaan aikoo pitää lasten syntymän yhteydessä. Alustava ajankohta ilmoitetaan tuolloin lasketun ajan perusteella, mutta työnantajan on syytä tietää, että monikkolapset syntyvät usein viikkoja ennen laskettua aikaa ja että ajankohtaa voidaan muuttaa lasten syntymän mukaan.

Toimeentulotuki

Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, jonka myöntäminen on jaettu Kelalle ja kunnan sosiaalitoimelle. Perhe hakee ensin Kelasta perustoimeentulotuen ja vasta sen jälkeen tarvittaessa täydentävää / ehkäisevää toimeentulotukea kunnan sosiaalitoimesta.

Mikäli perhe hakee toimeentulotukea, työntekijälle kannattaa kertoa monikkoperheen erityisestä taloudellisesta kuormituksesta (yhtäaikaiset hankinnat, mahdolliset investoinnit) ja erityistilanteesta (ennakoimaton tilanne, mahdollinen tukipalvelujen tarve). Taloudellista tukea tiettyihin kohteisiin saatetaan myöntää myös lastensuojelun taloudellisena tukena.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ja lääkekulujen maksukatto

Silloin kun perheellä on paljon sosiaalihuollon ja terveydenhuollon asiakasmaksuja, voivat kulut ylittää maksukaton, jonka jälkeen osaa maksuista ei peritä. Uusi laki sote-asiakasmaksuista tuli voimaan 1.7.2021. Lue lisää asiakasmaksulaista Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Kaikki asiakasmaksut (mm. kunnallinen lapsiperheiden kotipalvelu) eivät sisälly maksukaton piiriin, mutta maksuihin on mahdollista hakea maksujen alentamista tai perimättä jättämistä.

Muista myös lääkkeiden osalta vuosittainen erillinen maksukatto.

Lausunto monikkoperheen erityistarpeista

Suomen Monikkoperheet ry on laatinut lausunnon monikkoperheiden tueksi esimerkiksi tilanteisiin, joissa tehdään päätöksiä perheen etuuksista. Voit ladata lausunnon monikkoperheen erityispiirteistä perheen etuus- ja palvelupäätöksiä tekevien käyttöön esimerkiksi toimeentulotuen täydentävän tuen tai ehkäisevän tuen hakemuksen tueksi: