Usein kysyttyä lahjoittamisesta

1. Miten voin lahjoittaa Suomen Monikkoperheet ry:n toimintaan?

Suomen Monikkoperheet ry:n toimintaan monikkoperheiden hyvinvointia edistävään työhön voit lahjoittaa www.monikkoperheet.fi/lahjoita -sivuston kautta.
Voit tehdä kertalahjoituksen valitsemalla itsellesi parhaiten sopivan maksutavan.

Voit lahjoittaa haluamasi summan keräystilille FI37 5290 0220 5519 05
Käytä viitettä 20199234. Saaja: Suomen Monikkoperheet ry.

Voit lahjoittaa tekstiviestillä:
Lahjoita 5 euroa, lähetä tekstiviesti 5 MONIKKO numeroon 16588.
Lahjoita 10 euroa, lähetä tekstiviesti 10 MONIKKO numeroon 16588. 
Lahjoita 20 euroa, lähetä tekstiviesti 20 MONIKKO numeroon 16588. 
Lahjoita 30 euroa, lähetä tekstiviesti 30 MONIKKO numeroon 16588. 
Lahjoita 40 euroa, lähetä tekstiviesti 40 MONIKKO numeroon 16588.

Voit lahjoittaa Mobilepay-sovelluksella, jonka voit ladata ilmaiseksi älypuhelimeesi. Syötä haluamasi summa ja lähetä se numeroon 33679. Ruudulle tulee näkyviin järjestömme nimi sekä logo ennen kuin pääset hyväksymään maksun.

Voit lahjoittaa Suomen Monikkoperheet ry:n Facebook-sivuston kautta. Haluamasi suuruinen lahjoitus tehdään klikkaamalla kansikuvan alla olevaa Lahjoita-nappia.
Voit myös perustaa oman varainkeruukampanjan Facebookissa Suomen Monikkoperheet ry:lle. Valitse Facebookin valikosta kohta Varainkeruukampanjat, sen jälkeen klikkaa Kerää varoja, valitse Hyväntekeväisyys ja järjestöksi Suomen Monikkoperheet ry. Voit juhlistaa varainkeruukampanjalla esimerkiksi syntymäpäivääsi.

2. Mistä tiedän, että lahjoittamani rahat menevät oikeasti monikkoperheiden hyväksi?

Poliisihallitus on myöntänyt Suomen Monikkoperheet ry:lle keräysluvan, jossa on nimetty ne käyttötarkoitukset, joihin varoja saa käyttää. Suomen Monikkoperheet ry tekee Poliisihallitukselle varojen käytöstä selvityksen, joka on edellytys uuden keräysluvan saamiselle. Lahjoitusvarat käytetään kaksosten, kolmosten ja nelosten perheiden hyvinvointia edistävään työhön eli käytetään monikkoperhevalmennusten toteuttamiseen, monikkoperheiden vertaistuki-, virkistys- ja tiedotustapahtumiin, vapaaehtoisten kouluttamiseen, virkistämiseen ja ohjaamiseen sekä monikkoustietomateriaaleihin.

Lahjoitusvarojen käyttäminen aiheuttaa hallinnollisia kuluja, joiden määräksi keräyssuunnitelmassa on arvioitu 30 %. Hallinnolliset kulut käsittävät vain ne kuluerät, jotka ovat välttämättömiä lahjoitustapojen käyttöön saamiseksi. Palkattujen työntekijöiden palkkauskuluja ei kateta keräysvaroista. Kerätyt varat kohdennetaan tukemaan vapaaehtoisia, jotka tekevät työtään suoraan perheille ja perheille järjestettäviin vertaistapahtumiin. Tuettavat vapaaehtoistoimijat tekevät vapaaehtoistyötä Suomen Monikkoperheet ry:ssä ja sen alueellisissa jäsenyhdistyksissä järjestämällä monikkoperheille mm. valmennusta sekä vertaistuki- ja virkistystapahtumia. Monikkoperheiden hyvinvointia tukevassa toiminnassa on noin 150 vapaaehtoista, jotka toimivat ilman palkkaa tai palkkiota, mahdolliset matkakulut korvaten.
Suomen Monikkoperheet ry:n toiminta on tehokasta ja hallinto on matala.

Ensimmäisen varainhankintakampanjan vuonna 2019 suunnitteli pro bono -toimintana mainostoimisto Aava&Bang.

3. Teettekö lahjoituksilla voittoa?

Suomen Monikkoperheet ry on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys, joten emme jaa toiminnallamme voittoa luottamushenkilöille tai henkilöstölle.

4. Onko taustallanne poliittisia vaikuttajia?

Ei ole. Olemme uskonnollisesti, poliittisesti ja aatteellisesti sitoutumaton yhdistys.

5. Millaiset hallintokulut lahjoituksistanne menevät?

Suomen Monikkoperheet ry:n ensimmäinen keräyslupa myönnettiin vuodeksi, 1.1.-31.12.2019 ja seuraava kahdeksi vuodeksi 1.1.2020-31.12.2021. Nykyinen 1.1.2022 alkanut keräyslupa on voimassa toistaiseksi. Keräysluvan hakuvaiheessa Suomen Monikkoperheet ry on tehnyt Poliisihallitukselle keräyssuunnitelman, jonka mukaan hallinnollisten kulujen osuus on 30 % tuotoista. Suomen Monikkoperheet ry:n lahjoitustoiminta alkoi tammikuussa 2019 ja kehitämme sitä jatkuvasti. Toimintaperiaatteemme on, että johtaminen ja hallinto on mahdollisimman tehokasta ja keräystavoiksi valitaan mahdollisimman tehokkaat keräystavat.

6. Voinko seurata lahjoitukseni käyttöä myöhemmin?

Teemme Poliisihallitukselle varojen käytöstä selvityksen, joka on edellytys uuden rahankeräysluvan saamiselle. Kerromme lahjoitusvarojen käytöstä osoitteessa www.monikkoperheet.fi/lahjoita ja uutiskirjeissämme. Lahjoitusten käytöstä voi kysyä suoraan toiminnanjohtajaltamme, toiminnanjohtaja@monikkoperheet.fi, P. 050 3280 730. Suomen Monikkoperheet ry:n toimintakertomuksessa ja tilinpäätöksessä raportoidaan lahjoitusvarojen käytöstä.

7. Kuinka suuri osa työstänne pyörii lahjoitusvaroilla?

Lahjoitusvarojen osuus on alle 5 % budjetistamme. Haluamme koko ajan kehittää eri rahoituskanaviamme monikkoperhetoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

8. Miten Suomen Monikkoperheet ry rahoittaa toimintaansa lahjoitusten lisäksi?

Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnan päärahoittaja on STEA, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, joka sai aiemmin avustusvaransa Veikkauksen tuotoista. Nykyisin STEA jakaa järjestöille avustusta valtion budjettivaroista. Lisäksi rahoitamme toimintaamme jäsenmaksuilla, Monikkoperheet-lehden ilmoitusmyynnillä sekä mahdollisilla apurahoituksilla sekä yritysyhteistyöllä.

9. Miksi lahjoittaisin Suomen Monikkoperheet ry:n toimintaan?

Noin 600 suomalaista perhettä saa vuosittain tietää, että perheeseen on tulossa kaksoset, kolmoset tai jopa neloset. Monikkoraskaus on vanhemmille usein yllätys, sillä monisikiöraskaus on sattuman tulosta (vaikka joitakin monikkoraskauden todennäköisyyttä lisääviä tekijöitä tiedetäänkin).

Vauvat ja äiti ovat raskausaikana erikoissairaanhoidon seurannassa, sillä monikkoraskaus on riskiraskaus: kaikkien hyvinvointi halutaan turvata ja mahdolliset riskit havaita ajoissa. Monikkoraskaudet ovat äidille kuormittavampia kuin yhden lapsen odottaminen ja ne päättyvät tyypillisesti synnytykseen ennen laskettua aikaa. Usean monikkolapsen elämä alkaakin keskoskaapista ja ensimmäiset päivät tai jopa viikot vietetään monesti tehohoidossa. Moninkertaisen ilon lisäksi monikkoperhe kohtaa moninkertaiset jaksamisen haasteet. Perheet tarvitsevat apua ja tukea erityisesti vauvojen ollessa pieniä.

Suomen Monikkoperheet ry auttaa perheet valmennuksen, tiedon ja vertaistuen äärelle. Lahjoitusvaroin rahoitettavat kohteet ovat ammattimaisesti ohjattua vapaaehtoistyötä, joka perustuu vertaistukeen eikä sitä voi korvata esimerkiksi julkisen sektorin tekemänä. Yhdessä voimme antaa monikkolapsille hyvän alun elämään.

10. Voinko lahjoittaa muuta kuin rahaa?

Voit lahjoittaa Suomen Monikkoperheet ry:lle tai sen jäsenyhdistyksille aikaa tai palvelua. Voit myös järjestää tapahtuman, jonka tuotto ohjataan Suomen Monikkoperheet ry:n tai sen jäsenyhdistyksen toimintaan. Suomen Monikkoperheet ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori keskustelee mielellään kanssasi siitä, millaisia vapaaehtoistyön paikkoja on tarjolla.
Mikäli haluat lahjoittaa monikkoperhetoimintaan tavaralahjoituksia, voit keskustella siitäkin koordinaattorimme kanssa, koordinaattori@monikkoperheet.fi.
Voit myös tarjoutua avuksi suoraan lähipiirisi monikkoperheeseen hoitamaan lapsia tai tekemään kodinhoitoa.

11. Kerätäänkö lahjoittajista tietoa jonnekin?

Käytössä olevissa lahjoitustavoissa ei kerätä tietoa lahjoittajista.

12. Voinko lahjoittaa nimettömästi?

Kyllä. Nimetön lahjoittaminen onnistuu mm. tekstiviestillä ja MobilePaylla.

13. Julkaistaanko lahjoittajien nimet jossain?

Ei julkaista. Yrityslahjoittajalle ehdotamme lahjoituksen julkistamista, mutta yrityslahjoittaja voi aina kieltäytyä nimen julkaisemisesta.

Facebookissa tapahtuva, itse perustamasi syntymäpäivälahjoitus Suomen Monikkoperheet ry:n hyväksi on julkista. Kun lahjoitat Facebookissa käyttämällä Lahjoita-painiketta, lahjoituksesi saattaa näkyä julkisesti.

Mikäli olet yksityis- tai yrityslahjoittaja ja haluat julkisuutta lahjoitukselle, pyydämme ottamaan yhteyttä toiminnanjohtajaan, toiminnanjohtaja@monikkoperheet.fi.

14. Mitä lahjoittamisen jälkeen tapahtuu?

Keräysvarojen käytöstä tiedotetaan uutiskirjeissämme, Monikkoperheet-lehdessämme ja www.monikkoperheet.fi/lahjoita -sivustolla.

15. Yritykseni haluaa lahjoittaa monikkoperhetoimintaan. Miten toimin?

Mikäli yritys haluaa tehdä lahjoituksen, se onnistuu käyttämällä jotain www.monikkoperheet.fi/lahjoita -sivuston lahjoitustavoista.
Mikäli yritys haluaa sisällölliseen yhteistyöhön Suomen Monikkoperheet ry:n kanssa tai julkisuutta lahjoitukselle, pyydämme ystävällisesti ottamaan yhteyttä toiminnanjohtajaan, toiminnanjohtaja@monikkoperheet.fi, P. 050 3280 730. Neuvottelemme mielellämme yritysyhteistyöstä tai voimme halutessa tehdä esityksen sopivasta yhteistyömuodosta.
Noudatamme Suomen Monikkoperheet ry:n yritysyhteistyön eettisiä ohjeita.


Tästä takaisin Lahjoita-sivulle.