Varhaiskasvatusopas

Kaksoset ja kolmoset varhaiskasvatuksessa

– opas kotiin ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille

Oppaassa käsitellään muun muassa monikkosisarusten yksilöllisyyden tukemista, keskinäistä suhdetta, varhaiskasvatuksen aloitusta sekä samaan vai eri ryhmään kysymystä.
Tietoa tuodaan esiin myös konkreettisin tapausesimerkein.

”Monikkosisarusten keskinäinen suhde on tärkeä ja kestää läpi elämän. On monia asioita, joita tulisi ottaa huomioon ja tukea, jotta keskinäinen suhde kehittyisi tasapainoiseksi. Sen lisäksi on tärkeää, että monikkosisarukseksi syntynyt lapsi kehittäisi oman vahvan yksilöllisen identiteetin. Varhaiskasvatuksella on suuri merkitys, jotta nämä asiat toteutuvat. Toivon että tämä opas on apuna ymmärtämään monikkosisarusten välistä suhdetta, sekä tukemassa heidän yksilöllistä kasvuaan vahvaan minuuteen”, lausuu oppaan tekijä Jenni Burtsov-Lintula oppaan saatesanoissa.

Opas on maksuton pdf-julkaisu. Julkaistu vuonna 2024.

Oppaan pääset lukemaan alta olevasta linkistä.

Monikkosisaruksen yksilöllisyyden tukeminen varhaiskasvatuksessa -lomake

Lapsen yksilöllisen kasvun ja kehityksen tukeminen varhaiskasvatuksessa on tärkeää, erityisesti silloin kun on kyse monikkoperheestä. Tämä lomake on tarkoitettu tukemaan vanhempien ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä. Lomakkeen voi tulostaa ja antaa vanhemmille täytettäväksi ennen kuin monikkosisarukset aloittavat varhaiskasvatuksessa. Lomakkeen avulla voidaan keskustella monikkosisarusten keskinäisistä suhteista, sekä tukea paremmin jokaisen monikkosisaruksen tarpeita ja yksilöllisyyttä.

Tästä alta voit tulostaa lomakkeen:

Lue lisää varhaiskasvatuksen teemoista nettisivujemme Varhaiskasvatus-osiosta.