Mikä teineissä pelottaa?
06.09.2023
Terkkuja teiniluolasta, osa 1
”Odota vaan, kun ne tulevat murrosikään. Siitä se vasta alkaa.” Näin ovat edellä käyvät vanhemmat uhitelleet kokemuksen syvällä rintaäänellä. Mikä teineissä meitä vanhempia niin kauhistuttaa? Ja miten suitsia omia pelkojaan?
1. Kauhukertomusten perinne – koko totuusko?
Niin pitkään kuin on kerrottu synnytyskertomuksia kuin sotatarinoita on kerrottu myös kauhutarinoita kullanmuruista, joista kuoriutuu teineinä hirviöitä. Muiden vanhempien tarinoihin saattaa olla fiksuinta suhtautua kuin pari luokkaa ylemmän koululaisen kertomuksiin maailmasta ekaluokkalaiselle.
Tutustu kertomusten sijaan lähipiirin teineihin. Harva heistä vastaa oppikirjan tai urbaanilegengan määritelmää murrosikäisestä. Vinkkivitonen: jos äänekäs teinilauma jännittää, tutustu yhteen teiniin kerrallaan.
2. Oma teini-ikä – kohtaa se
Kun oma lapsi tulee teini-ikään, silloin viimeistään on elettävä uudestaan läpi myös oma teini-ikä. Se ei ole aina yhtä nostalgista kuin pikkulapsi-iän metsäretkien muistelu. Miten oma murrosikäsi meni? Mitä tunteita se nostattaa?
Tunne se kaikki uudestaan. Sukella suoraan syvään päähän! Kaiva esiin teinipäiväkirjasi, vintiltä lempivaatteesi tai tubesta suosikkimuusikkosi. Ylitä nolostuksesi. Älä kuitenkaan oleta, että oma teinisi olisi nostalgiatripistäsi innoissaan. Mutta tee se silti, hänen vuokseen. Näin pystyt konflikteissa irtautumaan sisäisestä teinistäsi ja ymmärrät paremmin lapsesi ainutkertaista kokemusta. Sinun ja lapsesi teini-ikä voi olla ihan erilainen.
3. Elämänpiirin laajeneminen – pidä ovet auki
Juurihan sinä jätit helmoihin takertuvan pörröpään päiväkotiin, saatoit kädestä pitäen ekalle luokalle. Nyt saat käskyn kulkea pari metriä jäljessä.
Kun teinin elämäpiiri laajenee, se jännittää. Emme enää olekaan niin kartalla siitä, missä hän liikkuu koulussa ja vapaalla. Usein lapsen harrastuksiinkin osallistuminen ohenee yläkoulussa.
Älä kuitenkaan takerru harhaan, että sinut olisi sysätty kokonaan sivuun. Me vanhemmat olemme edelleen tosi tärkeitä teineillemme. Pidetään siis ovet auki ja tutustutaan nuortemme kavereihin ja vanhempiin aina, kun tilanne sallii. Näin pysymme kärryillä siinä, missä mennään.
4. Kosketuksen muuttuminen – älä jätä yksin
Perhepedit, aamuhalit, sohvalle läjään käpertyminen. Saako omaan lapseen enää koskeakaan? Julkiset hellyydenosoitukset kaverien silmien alla voi ainakin unohtaa.
Teini-iässä kosketuksen kieli muuttuu. Koskettaminen voi tuntua erilaiselta niin vanhemmasta kuin nuoresta. Teinin keho muuttuu ja monilla on vaihe, jossa kylppärin ovet lukitaan tai uppoudutaan hupparin alle.
Mutta teinikin tarvitsee kosketusta! Etsi sellainen kosketuksen tapa, mikä teille sopii. Onko se leffan katsominen samalla sohvalla, hyvän yön hali, jalkojen hieronta turnauksen jälkeen vai jotain muuta?
5. Irtiotto vanhemmista – hanki oma elämä
Oma aika. Siitähän jokainen vanhempi haaveilee läpi ruuhkavuosien. Ja nyt sitä on! Useita tunteja illassa, kun teini vetäytyy luolaansa. Mitä tällä kaikella ajalla tekisi? Jos et tiedä, niin nyt jos koskaan on viimeinen hetki – hanki oma elämä. Siitä kiittää myös teinisi. Mikään ei ole surullisempaa kuin irtautua vanhemmasta, joka pitää kaksin käsin kiinni.
6. Raivopuuskat ja hormonit – vauvakuva kehiin
Tämä on teinikauhutarinoiden pandoran lipas. Hormonit jylläävät ja aivotoiminta muuttuu. Siitä saavat kauhukertomukset kliimaksinsa. Viilipytystä tulee raivopää.
Myllerryksessä on osa totuutta. Tutustu teinien aivotoiminnan muutoksiin. Se auttaa ymmärtämään tunteiden hallinnassa tapahtuvia käänteitä. Konfliktin iskiessä, pidä mielessä vauvakuva, jonka väläytät verkkokalvoillesi, kun omat hermosi meinaavat mennä. Se rauhoittaa.
Muista myös, että jokainen teini ei reagoi ulospäin, vaan osa käy myllerryksen läpi sisällään.
7. Kokeilut ja seksuaalisuus – älä tuomitse
Monet asiat tapahtuvat teini-iässä ekaa kertaa. Se tekee elämävaiheesta erityisen. Mitä teinit nykypäivänä kokeilevat? Pelisäännöistä on hyvä sopia yhdessä.
Mutta jos haluat, että omista mokista kerrotaan sinulle jatkossakin, ole armollinen. Teini-ikä on kokeilua varten. Sama pätee seksuaalisuuteen. Juttele siitä pieninä palasina kerrallaan. Älä panttaa kaikkea kiusalliseen The hetkeen.
8. Tuplien murrosikä moninkertaisena – salli irtiotto
Kaksosten kanssa kaikki koetaan kymmenkertaisena niin kuin me monikkovanhemmat tiedämme. Teinimme irtautuvat vanhempien lisäksi myös omasta monikkosisaruksestaan ja hakevat omaa identiteettiään hänestä irrallisena. Ole siinä tukena. Irtautuminen voi tapahtua nuorilla eriaikaisesti. Kaikkea ei sisarusten tarvitse tehdä yhdessä, on lupa erottautumiseen ja etäisyyden ottoon.
Yhteys löytyy kyllä taas ja siinä sinä olet tärkeä. Lohdutuksena kerrottakoon: kun eräät aikuiset kaksoset olivat välirikossa keskenään, niin äiti oli linkki siinä välissä. Äidiltä kysyttiin siskon kuulumiset, kunnes taas löydettiin sopu ja yhteys.
Toisaalta oma kaksonen voi olla teini-iässä myös tuki ja turva: Murrosiän hämmennystä ei tarvitse käydä läpi yksin vaan kotoa löytyy kohtalontoveri.
9. Oman vanhemmuuden muutos – liittoudu
Lopulta teini-iässä ei ehkä pelottavinta olekaan teini vaan vanhemmuuden muutos. Miten tulla sen kanssa sinuiksi?
Siihen minulla ei ole muuta vinkkiä kuin liittoudu. Oli se sitten nuorten kaverien vanhemmat, netin Ragemutsit tai Kamalat äidit, niin älä hakkaa päätä seinään yksin. Vielä koittaa se aika, kun teinit kömpivät ulos luolistaan, hakeutuvat vapaaehtoisesti seuraamme ja kippistämme yhdessä skumppalasit.
Laura Vähäsarja
Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija & vauhdikkaiden identtisten teinipoikien äiti, jolle vanhemmuus on helpompaa teoriassa kuin käytännössä.
Blogin aloituksen kuvituskuva: Pexels/ Karolina Grabowska
Lue lisää monikkosisarusten teini-iästä Suomen Monikkoperheet ry:n maksuttomasta Kohti nuoruusikää -oppaasta.