10 vinkkiä kolmosperheen vauva-arkeen

25.10.2023

Uusi arki kolmen pienen vauvan kanssa voi vaikuttaa hämmentävältä ja jännittävältäkin. Halusimme koota listan muutamista vinkeistä, joista voisi olla apua uuteen elämänvaiheeseenne ja vauvojen täyttämään arkeen.

Kaikki toimintatavat eivät varmasti toimi kaikilla ja tulette löytämään teille parhaimmat tavat kokeilemalla.

1. Tarpeeksi vaippoja

Vaippoja kuluu paljon ja kolmosten kanssa triplasti enemmän. Vastasyntyneillä kuluu keskimäärin 70 vaippaa viikossa per vauva. Isommilla vauvoilla sekä taaperoilla n. 28–35 vaippaa viikossa per vauva.
Jos ekologisuus kiinnostaa, ovat kestovaipat ekologisempi valinta, mutta myös työläämpi ja vaatii kalliimman alkuinvestoinnin. Yhdelle vauvalle n. 50–500 €, riippuen siitä, ovatko kestovaipat käytettyjä vai uusia.
Näille kahdelle vaihtoehdolle löytyy myös kompromissi; voit käyttää välillä kertakäyttövaippoja ja välillä kestovaippoja. Erilaisia vaippavinkkejä ja -oppaita löydät internetin sivustoilta.

2. Vaatteet ja niiden organisointi

Vaatteita ei kannata ennakkoon hankkia samassa koossa kolmea, koska vauvat voivat olla erikokoisia ja vaatteita pystyy osittain kierrättämään kolmosten kesken.
Vaatteiden lajittelu helpottaa arkea. Voit lajitella vaatteet kokojen sekä tyypin mukaisesti. Kun vaatteet ovat selkeästi lajiteltu, se nopeuttaa vauvojen pukemista, kun pukemisvaiheessa ei tarvitse etsiä, että missäs ne 86 koon bodyt olivatkaan?

3.  Maitoa talteen

Maitoa kannattaa olla aina valmiina. Maitoa/korviketta kannattaa varata reilusti. Näiden avulla myös puoliso tai muut läheiset voivat auttaa vauvojen syöttämisessä.

4. Erota vauvat toisistaan

Vauvojen pukeminen erilaisiin vaatteisiin auttaa erottamaan heidät toisistaan. Voit myös lakata vauvojen yhden varpaankynnen eriväriseksi helpottamaan erottamista. Jonkinlainen koodaus helpottaa teitä myös vuosien päästä, kun katselette vauvakuvia ja pohditte, kuka olikaan kuka.

5. Pyydä selkeästi apua

Kolmosperheen vauva-arki on hektistä ja yöunet voivat olla vähäisiä. Muista pyytää apua, se ei ole heikkous! Mikäli läheiset asuvat kauempana, voit tutustua eri monikkoaiheisiin Facebook-ryhmiin ja voit kysyä siellä löytyisikö sitä kautta joku, joka haluaisi tulla auttamaan pienissä kotitöissä, vauvojen hoidossa tai ihan vaan jakamaan kuulumisia ja tarjoamaan vertaistukea.

Kannattaa myös miettiä selkeästi se, mihin toivot apua. Haluaisitko, että joku hoitaa vauvoja, jotta saat hetken nukuttua vai että joku auttaisi kotitöissä? Tuo omat tarpeesi selkeästi esille.

Jos teille on tulossa vieraita kylään, voitte pyytää, että he toisivat lahjojen ja lelujen sijasta ruokaa pakkaseen valmiiksi. Toiveena voi myös olla, että vieraat veisivät roskapussit mennessään ulos tai viikkaisivat jutustelun ohessa pyykit narulta tai tyhjäisivät astianpesukoneen. Vieraat varmasti mieluusti auttavat, kun osaat vain pyytää.

Lapsiperheisiin voi saada apua myös oman hyvinvointialueesi kotipalvelusta tai seurakunnalta.

6. Armoa parisuhteeseen

Voi tuntua hullulta ajatukselta, että vauva-arjen pyörteissä löytyisi aikaa itselle tai puolisolle, mutta itsestä ja parisuhteesta huolta pitäminen on todella tärkeää oman ja yhteisen jaksamisen kannalta. Aikaa ei kannata haaskata riitelyyn vaan yrittäkää saada yhteistyö toimimaan. Tästäkin syystä avun pyytäminen on tärkeää. Apua voi pyytää myös omaa aikaa tai parisuhdetta varten. Se yhteinen hetki voi olla lyhytkin, mutta tätä ei saisi unohtaa arjen pyörteissä. Voitte esimerkiksi pitää yhteisen teehetken tai tv-sarja- ja herkkuillan kotona, kun lapset ovat käyneet nukkumaan.

7. Rentoudu

Kun vauvat nukkuvat kerrankin yhtä aikaa ja nyt olisi aikaa kotitöille? Koti saattaa olla sotkuinen, mutta muista antaa itsellesi armoa. Mieti mikä auttaisi sinua nyt parhaiten? Olisiko se kirjan lukemista, sitä että käyt pitkässä suihkussa vai ottaisit itsekin päikkärit? Tarvitset pieniä hetkiä rentoutumiseen, jotta jaksat taas hieman paremmin. Olet tehnyt jo valtavan paljon kaikkea ja kasvatat kolmea pientä lasta, olet mahtava – älä unohda sitä.

8. Unohda vertailu

Vertailu muihin ja erityisesti yksösperheisiin kannattaa unohtaa. Useat oppaat ja ohjeet ovat usein tehty tilanteisiin, joissa on syntynyt yksi lapsi. Teidän tilanteenne verrattuna yksösperheisiin on aivan erilainen.

9. Hiljaisuutta kiitos

Kolmen vauvan kanssa itkua joutuu väistämättä kuuntelemaan, koska käsiparit eivät aina riitä jokaiselle lapselle samanaikaisesti. Voisiko sinua välillä helpottaa esimerkiksi rentouttava musiikki tai vastamelukuulokkeet?

10. Nauti pienistä hetkistä

Muistakaa välillä vauva-arjen pyörteissä pysähtyä nuuskimaan vauvoja, katsomaan heidän pienen pieniä sormia ja varpaita sekä hymyjä ja katseita. Ja muistakaa hengähtää. Muistakaa myös armollisuus kaikessa ja etenkin itseänne kohtaan. Teette varmasti parhaanne, ja olette juuri tuollaisina riittäviä ja parhaita vanhempia lapsillenne.