Tarvikevinkkejä kolmosperheen vauva-arkeen

25.10.2023

Kolmosperheen vauva-arki on täynnä huisketta. Ajatus siitä, että pitää muun muassa tehdä paljon hankintoja, mahdollisesti jopa triplasti, saattaa nostaa hikikarpalot otsalle. Halusimme koostaa listan tarvikkeista, jotka voivat tuoda helpotusta vauva-arkeenne.

Kaikkia hankintoja ei tarvitse tehdä heti alkuun, eikä kaikkea tarvita välttämättä kolmea kappaletta, saati kolmea samanlaista kappaletta. Miettikää mitä oikeasti tarvitsette kolme ja missä vaiheessa. Vastasyntyneiden ja pienten vauvojen kanssa voi pärjätä vähemmälläkin. Tarvikkeita voi kerätä pikkuhiljaa ja hankkiminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin. 

Muistakaa etsiä tarvikkeita myös käytettynä esimerkiksi monikkoperheyhdistysten kirpputoritapahtumista tai Facebookin monikkokirppisryhmistä. Voitte myös laittaa ryhmiin huhuilua haluamistanne tarvikkeista.  Käytettynä voit löytää todella hyväkuntoisia tarvikkeita ja säästää huimasti.

Hyödyntäkää hankinnoissa myös toisten kolmosvanhempien vinkit! Kontakteja löydätte järjestömme ja alueellisten monikkoperheyhdistysten sekä erilaisten nettiryhmien kautta.

1                         Keinut, sitterit, tyynyt

Näiden avulla saat laskettua vauvoja hetkeksi käsistäsi ja saat vapaat kädet keskittyäksesi esimerkiksi vain yhteen vauvaan tai vaikka kotitöihin. Jokaisella vauvalla on erilaiset mieltymykset, joten voi olla, että joudutte hankkimaan erilaisia tarvikkeita. Mikäli teillä jää jotain ylimääräiseksi, kannattaa myydä ne eteenpäin monikkokirppisryhmissä.

2                         Kolmosten vaunut ja -rattaat

Nämä eivät ole alkuun välttämättömät, koska kolmosten kanssa ei alkuun ehkä edes pääse ulos mahdollisten keskosuudesta johtuvien liikkumisrajoitusten vuoksi. Tuplavaunuihin saattaa mennä aluksi jopa kolmekin vastasyntynyttä vauvaa. Jos liikutte kahden aikuisen voimin, voitte hyödyntää myös tuplavaunuja sekä yksösvaunuja. Voitte hyödyntää myös muita kantovälineitä, esimerkiksi kantoreppuja tai -liinoja. Kaksi vauvaa voi olla vaunuissa ja yksi liinassa tai repussa. Saatavilla on myös tuplareppuja.

Kolmoslapsille tarkoitetut vaunut tai rattaat voivat kuitenkin jossain vaiheessa helpottaa arkeanne ja lasten kanssa liikkumista.

Vaunujen ja rattaiden ostossa kannattaa ehdottomasti hyödyntää monikkoperheiden kirpparit. Kolmosten vaunuja on harvoin suoraan saatavilla oman alueen lastentarvikeliikkeiden valikoimista. Mikäli suunnitelmissa on uusien vaunujen osto, varautukaa ostosten tekoon ulkomaisista verkkokaupoista.

3                         Useampi hoitopöytä

Mikäli asutte isommassa kodissa, voi useammasta hoitopöydästä olla apua etenkin ergonomian kannalta. Jos vaipanvaihdossa on useampi käsipari, useamman pisteen avulla pääsee vaihtamaan vaipat ainakin kahdelle vauvalle samaan aikaan.

Hoitopöydät kannattaa varustella valmiiksi, jotta se helpottaa vaipanvaihtoa. Hoitopöydälle kannattaa varata vaippoja, harsoja, pyllypyyhkeitä, vaihtovaatteita, lelu viihdyttämään vauvaa, roskis, pyllyvoidetta tai talkkia sekä käsidesiä ja -rasvaa. Jos mahdollista, vaipanvaihtopaikka kannatta olla lähellä vesipistettä, jotta pepun pesu onnistuu helposti ja turvallisesti.

4                         Rintapumput ja korvikkeet

Vauvojen syöttämiseen kannattaa varautua ja ennakoida. Maitoa voi pumpata talteen tai voitte hankkia korviketta varalle. Korvikkeen tai rintapumpun käyttö antaa myös toiselle vanhemmalle tai muulle läheiselle mahdollisuuden osallistua vauvojen syöttämiseen. Rintapumppauksessa tärkeää on tehokas pumppu. Mitä sujuvammin pumppaus hoituu, sitä enemmän aikaa jää muuhun. Laitteita saa myös vuokrattua, joten oman pumpun ostaminen ei ole aina tarpeen. Vinkkejä pumppuvuokraukseen saatte alueenne toisilta monikkovanhemmilta. Monikkokirppiksen tarjonta saattaa paljastaa mitkä mallit ovat olleet monikkoperheiden suosiossa.

5                         Vauvasänky

Ensisängyiksi käy esimerkiksi äitiyspakkauslaatikot. Laatikoihin on saatavilla myös vuokrattavia runkoja.

Perinteisen pinnasängyn tarve saattaa tulla eteen vasta myöhemmin, kun vauvat ovat kasvaneet hieman isommiksi. Kun vauvat ovat vielä pieniä, voi yhden sängyn jakaa seinäkkeillä. Näin varsinaisia sänkyjä voi hankkia vaikkapa yksi kerrallaan, vähitellen, kun omat sängyt osoittautuvat tarpeellisiksi.

6                         Kantoreppu

Kantorepun avulla saat kätesi vapaaksi. Voit hankkia kolme kantoreppua, joiden avulla voit kantaa yhtä vauvaa edessä, toista takana ja mahdollisesti toinen vanhempi/ läheinen voi kantaa kolmatta vauvaa. Saatavilla on myös tuplareppuja, joihin saa kaksi vauvaa.

7                         Syöttötuolit

Kun kolmosvauvat alkavat syödä kiinteää ruokaa, on syöttäminen helpompaa ja ergonomisempaa, kun kaikille on oma syöttötuolinsa. Muistakaa hyödyntää näihinkin kirpputorit.

8                         Vauvakansio

Useamman vauvan kanssa voi olla haasteita pysyä kartalla siitä, kuka on syönyt, kuinka paljon söi ja onhan kaikki kakanneet tänään? Tee itsellesi mieleinen kansio tai kirjaa ylös puhelimen muistiinpanoihin vauvojen ruokailut, vaipanvaihdot, lääkärikäynnit, painot, pituudet jne. Tämän täyttämisestä kannattaa tehdä rutiini. Voit kirjoittaa näitä ylös esimerkiksi jokaisen syöttökerran jälkeen. Ruutupaperi jääkaapin ovessa ajaa myös saman asian.

9                         Vauvakirja

Vauvakirjan täyttämisestä ei kannata ottaa stressiä. Kirjoita asioita halutessasi muistiin, vaikka puhelimen muistiinpanoihin ja ota paljon kuvia sekä videoita. Voit täyttää vauvakirjaa myöhemmin, kun on enemmän aikaa. Kuvia kannattaa ottaa muutenkin paljon, koska vauva-arki voi olla kiireistä ja muistikuvat voivat jälkeenpäin olla hämäriä.