Kaksosten päivän 2.2. teemana Kaksonen läpi elämän

24.01.2023

2.2. vietetään valtakunnallista kaksosten päivää. Tämän vuoden teemana on Kaksonen läpi elämän. Teeman avulla halutaan nostaa esiin kaksosuuden merkitystä kaksossisaruksen kaikissa elämänvaiheissa.

Kaksosuuden merkitys on erityisen suuri lapsuudessa ja nuoruudessa. Kaksoset viettävät paljon aikaa yhdessä ja keskinäinen vahvakin riippuvuus on tyypillinen osa kaksosten kehitystä.

Nuoruusiässä kaksoset käyvät vanhemmista irtautumisen lisäksi läpi myös irtautumista kaksossisaruksesta. Länsimaisessa yhteiskunnassa arvostetaan sitä, että yksilö tekee omia päätöksiä koulutukseen, parisuhteeseen ja työhön liittyen. Aikuisiässä kaksosten suhde onkin tyypillisesti vähemmän tiivis, kun yksilön elämässä on ajankohtaista valintojen tekeminen koulutuksessa, parisuhteessa ja työelämässä.

Kaksosuuden merkitystä elämänkaaressa on tutkittu hyvin vähän. On kuitenkin havaittu, että vanhuusvaiheessa kaksosten yhdessä viettämä aika lisääntyy ja suhde voi uudelleen tiivistyä.

-Kaksosten keskinäinen suhde ei ole aina tietynlainen, vaan siihen liittyy monenlaisia piirteitä. Suhteessa voi korostua esimerkiksi myönteinen kilpailullisuus, riippuvuus tai suhde voi muistuttaa enemmänkin tavanomaista eri-ikäisten sisarusten keskinäistä suhdetta, kertoo Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula.

Kaksosten päivää vietetään kaksosten päivänä tai sen tienoilla alueellisissa monikkoperheyhdistyksissä pienten kaksosten perheiden perhetapahtumissa. Lisää tietoa monikkoperheet.fi/toiminta/kaksosten-paiva

Myös aikuiset kaksoset ja heidän läheisensä juhlivat kaksosten päivää muun muassa onnitteluin, kahvitteluin ja muisteloin. Päivä on erityisen näkyvä sosiaalisessa mediassamme koko viikon 30.1.–4.2. Päivää varten on perustettu suosittu Facebook-sivu Valtakunnallinen kaksosten päivä, jota voi seurata kuka tahansa kaksosuudesta kiinnostunut.

Vuonna 2020 ilmestyi ensimmäinen kaksosuutta laajasti ja yleistajuisesti käsittelevä tietokirja Kiehtova kaksosuus – Monikkosisarusten elämää (Toim. Ulla Kumpula, Jaakko Kaprio, Anniina Lavikainen ja Irma Moilanen). Kirjan on kustantanut Gaudeamus.

Lisätietoa:

toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, toiminnanjohtaja@monikkoperheet.fi, 050 3280 730

järjestösihteeri Tiina Matala, jarjestosihteeri@monikkoperheet.fi, 050 4359 004

www.monikkoperheet.fi

Kaksosten päivän www-sivu.

Kaksosten päivä on Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraama juhlapäivä, jota vietetään nyt neljättätoista kertaa.
Päivän tarkoituksena on nostaa esiin monikkoperheiden ja monikkosisarusten kannalta tärkeitä kysymyksiä.

Mediatiedote STT-infossa.