Lapsen saaminen -opas julkaistu

27.05.2024

Suomi.fin uusi opas tukee lapsen saamiseen liittyvissä kysymyksissä ja huomioi vanhemmuutta harkitsevien moninaisuuden 

Suomi.fissa juuri julkaistu Lapsen saaminen -opas on suunniteltu kaikille vanhemmuutta suunnitteleville ja vanhemmaksi tuleville. Opas tarjoaa luotettavan tietopaketin ja ohjaa lukijan oikean avun pariin. Opas neuvoo monenlaisissa poluissa vanhemmuuteen. Sen on yhdessä Digi- ja väestötietoviraston kanssa koonnut laaja joukko alan järjestöjä ja yhteistyökumppaneita.  

Lapsen saaminen -opas on uusi erilaiset viranomaisten ja järjestöjen ohjeet, neuvot ja tuen yhteen kokoava opas. Oppaaseen on koottu laaja paketti tietoa ja huomioitu vanhemmuutta harkitsevien ja vanhemmaksi tulevien erilaiset elämäntilanteet ja taustat.  

– Lapsen saamiseen voi liittyä paljon kysymyksiä ja hoidettavia asioita alkaen esimerkiksi mahdollisista hedelmöityshoidosta ja neuvolapalveluista vertaistukipalveluihin, erilaisiin yhteiskunnan tukiin ja lapsen tietojen ilmoittamiseen. Opas haluaa tukea ja auttaa kaikkia vanhemmaksi haluavia löytämään tietoa ja palveluita siihen omaan tilanteeseen, Digi- ja väestötietoviraston erityisasiantuntija Heli Hautaniemi sanoo.  

Suomen Monikkoperheet ry mukana oppaan kehittämistyössä

Opas on tuotettu yhteistyössä laajan asiantuntijajoukon kanssa.

– Olemme toimineet monikkotiedon tuottajana ja pyrkineet siihen, että myös monikkolapsia odottavat perheet löytäisivät oppaasta vastauksia kysymyksiinsä, kertoo Suomen Monikkoperheet ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Anneli Halme.

Suomen Monikkoperheiden lisäksi opasta on yhdessä Digi- ja väestötietoviraston kanssa työstänyt laaja joukko viranomaisia ja alan järjestöjä: Adoptioperheet ry, Duodecim, ELY-keskus, Ensi- turvakotien liitto, Familia ry, Helsingin kaupunki, Imetyksen tuki ry, Interpedia, Kela, Lastensuojelun keskusliitto, Parisuhdekeskus Kataja ry, Sateenkaariperheet ry, Simpukka ry, THL, Väestöliitto, Yhden vanhemman perheiden liitto ry ja Äimä ry. 

Opas löytyy osoitteesta: www.suomi.fi/oppaat/lapsen-saaminen 

Suomi.fi lyhyesti 

  • Uusi opas löytyy osoitteesta: suomi.fi/oppaat/lapsen-saaminen 
  • Suomi.fi-verkkopalvelu neuvoo kansalaisia ja yrittäjiä erilaisissa elämäntilanteissa. 
  • Suomi.fi kokoaa asioiden hoitamisessa tarvittavat tiedot, toimintaohjeet ja palvelut yhteen osoitteeseen. 
  • Tunnistautuneena voit viestiä eri organisaatioiden kanssa, antaa ja pyytää valtuuksia sekä tarkistaa omat rekisteritiedot. 

Suomi.fin kehittämisestä vastaa Digi- ja väestötietovirasto.