”Ihan kuin olisi lotossa voittanut”

14.12.2020

kaksi äitiä ja kaksoset

Kaksi äitiä & kaksoset näyttää Youtubessa monikkovanhemmuuden positiiviset puolet

Artikkeli on julkaistu Monikkoperheet-lehdessä 4-2019

Ella Rosti ja Susanna Silvander-Rosti perustivat sateenkaariperheestään kertovan Youtube-kanavan kesällä 2018, kun he odottivat nyt reilun vuoden ikäisiä kaksosiaan Suloa ja Elsiä. Sen jälkeen uusia julkaisuja Youtubeen on tullut noin kerran viikossa.

Kaksi äitiä & kaksoset -kanavan aiheet ovat vaihdelleet kaksosten odotuksesta ja synnytyksestä lapsiperhearkeen, kaksosuuteen ja naisparijuttuihin. Osassa videoista näkyvillä ovat vain perheen vanhemmat, osassa myös lapset ovat mukana.

-Kun teemme videoita, mietimme tosi tarkkaan ne kohdat, joissa lapset ovat mukana, ettei kuvissa näy mitään sellaista, joka lapsia voisi harmittaa, esimerkiksi kiukkukohtauksia tai alastomuutta. Meillä meneekin yhden videon editointiin paljon aikaa. Kuvamateriaalia on yleensä runsaasti ja käymme sen editoidessa tarkkaan läpi, Etelä-Suomessa asuvat Ella ja Susanna kertovat.

Inspiraationa muille

Idea oman perheen elämän kuvaamisesta Youtubeen syntyi, kun pariskunta seurasi odotusaikana ulkomaalaisia tubettajaperheitä ja huomasi, kuinka ihania yhteisöjä tubekanavan ympärille syntyi.

-Halusimme myös näyttää, että sateenkaariperhe on ihan tavallinen perhe – ei sen parempi tai huonompi kuin muutkaan perheet, Ella kertoo.

Molemmat naiset työskentelevät markkinoinnin parissa, joten videoiden tekeminen ja esimerkiksi editoinnin opettelu oli myös ammatillisesti kiinnostavaa.

-Tämä on meille harrastus, mutta myös sivutyö. Saamme videoiden tekemisestä lisätienestiä, mikä on ihan tervetullutta nyt, kun Ella on kotona lasten kanssa, Susanna Silvander-Rosti ja Ella Rosti kertovat.

Yksittäisillä videoilla on ollut parhaimmillaan yli 100 000 katsojaa. Kaksi äitiä & kaksoset -kanavan tilaajiakin on 35 000. Suurin osa heistä on 18-35 vuotiaita naisia – siis perheenperustamisikäisiä.

Kanavan ympärille on syntynyt jo tiivis yhteisö, joka lähettää Silvander-Rostin perheelle kommentteja, kysymyksiä ja toiveita videoihin liittyen Youtuben tai Instagramin kautta.

-Parasta on, jos on voinut olla inspiraationa muille, esimerkiksi sellaiselle nuorelle, joka kuuluu seksuaalivähemmistöön ja haaveilee perheestä. Tai jos on voinut auttaa jotakuta vanhempaa ihmistä hyväksymään oman sateenkaarilapsensa.

-Tulee hyvä mieli, kun on voinut vaikuttaa positiivisesti ihmisiin, naiset kuvailevat.

Mahdollisuus kaksosiin pari prosenttia

Kaksosuutta käsitellään esimerkiksi videoilla Vain kaksosjutut ja Kaksi vauvaa kerralla, OMG! Ellan ja Susannan kaksoset ovat syntyneet useamman yrityksen jälkeen hedelmöityshoidoilla, inseminaatiolla, kierrossa, jolloin Ellalla irtosi kaksi munasolua kerralla.

-Lääkäri sanoi, että mahdollisuus kaksosiin on pari prosenttia, naiset kertovat.

-Emme oikeasti ajatelleet, että siitä voisi syntyä kaksoset. Puhuimme kyllä, että olisi tosi ihanaa, jos syntyisi kaksoset.

Kaksosten vanhemmat tsemppaavat toisiaan

Odotus oli jännittävää aikaa, kuten monikkoraskauksissa aina. Ensimmäinen video julkaistiinkin vasta siinä vaiheessa, kun kriittiset viikot odotuksessa olivat ohitse. Lopulta lapset syntyivät turvallisesti raskausviikolla 38.

-Se on niin sairaan siisti juttu, että meillä on kaksoset, kuvailee Susanna.

– On mahtavaa seurata kaksosten keskinäistä suhdetta. Alussa kahden vauvan hoito oli rankkaa, mutta olemme äärettömän onnellisia, että saimme heidät. Ihan kuin olisi lotossa voittanut, Susanna kuvailee.

Ellasta ja Susannasta kaksosten vanhemmuus on tuntunut siltä, kuin olisi päässyt mukaan salaseuraan.

-Monet kaksosten vanhemmat, ja muutkin, tulevat mielellään juttelemaan ja kyselemään kaksosista. Kaksosten vanhemmat myös tsemppaavat toisiaan upeasti, se tuntuu tosi hyvältä.

Monta kertaa ulos kaapista

Videoilla Susanna ja Ella kertovat avoimesti elämästään, suhteestaan, siitä kuinka he tapasivat tai kuinka lapset saivat alkunsa. Kahden äidin elämä näyttäytyykin videoilla iha(na)n tavallisena lapsiperheen arkena. Pariskunnan ensimmäisten lasten synnyttäjä on Ella, hän valikoitui synnyttäjäksi ikänsä puolesta eli sen vuoksi, että hän on Susannaa muutaman vuoden iäkkäämpi. Kaksosten syntymän jälkeen Susannan täytyi adoptoida lapset perheen sisäisellä adoptiolla ollakseen virallisesti lasten äiti.

Rosti-Silvandereilla on haaveissa saada perheeseen vielä lisääkin lapsia, niin että synnyttäjänä toimisi seuraavalla kerralla Susanna. Viime keväänä voimaan tullut äitiyslaki mahdollistaa sen, että seuraavien lasten syntyessä pariskunnan ei-synnyttäjän ei ole enää tarpeen tehdä adoptoida, vaan lapsen äitiys voidaan tunnustaa neuvolakäynnillä.

Kun Susanna ja Ella kulkevat kaupungilla, heitä luullaan usein siskoksiksi. Lasten syntymän jälkeen naisia on  usein luultu ystävyksiksi, joilla molemmilla on oma lapsi.

-Olemme siitä onnellisessa asemassa, että työpaikalla voimme puhua avoimesti vaimosta, eikä suhdetta tarvitse salailla.

-Kaapista on pitänyt tulla ulos moneen kertaan. Asia on pitänyt käydä jokaiseen lähipiiriin kuuluvan ihmisen kanssa erikseen läpi. Ja aina kun kohtaa uusia ihmisiä, asia pitää kertoa uudestaan, Ella ja Susanna kertovat.

TEKSTI
Raisa Ojaluoto

kaksi äitiä ja kaksoset