Nukkumista vai kukkumista?

05.04.2022

Juttu on julkaistu Monikkoperheet-lehdessä 2/2021.

Monikkoperheissä nukkuminen alkaa sujua yleensä viimeistään silloin, kun lapset ovat kouluikäisiä. Pienten lasten nukkuminen tai nukkumattomuus vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko perheen elämään.

Vauvojen nukkumiseen vaikuttaa moni eri asia: muun muassa vauvan kehitys, ruokavalio, stressi, temperamentti, hormonit, perintö, ympäristö, eri tarpeet ja kiintymyssuhde.

-Vauvat syntyvät maailmaan tosi keskeneräisinä, heidän aivoistaan on kehittynyt vasta murto-osa. Ihmisen lapset ovat erityisen keskeneräisiä ja riippuvaisia hoivaajistaan, muistuttaa sosionomi ja koulutettu uniohjaaja Laura Jalkanen, joka on itsekin kaksosten äiti.

-Vastasyntyneen aivoihin muodostuu 700 uutta hermorataa joka sekunti. Ei ihme, jos vauvalla on vähän vaikea olla ja nukahtaa. Vastasyntynyt voi herätä vaikka kahdenkymmenen minuutin välein. Uni on kevyttä, ja jos jokin asiaa häiritsee, esimerkiksi vaippa tai ääni, hän herää herkästi.

Rytmi kadoksissa

Pienillä vauvoilla ei ole rytmiä heidän synnyttyään, eikä esimerkiksi ymmärrystä siitä, milloin on päivä ja milloin yö.

-Vuorokausirytmi muodostuu aikaisintaan kahdeksan viikon iässä, joillakin vasta neljän kuukauden iässä. Osa vauvoista on luonnostaan rytmisempiä kuin toiset, Laura Jalkanen kertoo.

-Vanhemmat voivat auttaa vauvojen rytmin löytämisessä siten, että lapset herätetään joka aamu samaan aikaan ja illalla heidät taas laitetaan nukkumaan samaan aikaan, Jalkanen neuvoo.

On normaalia herätä aamuviideltä

Jalkasen mukaan puolen vuoden ikäinen vauva nukkuu keskimäärin neljätoista tuntia yössä, mutta unen tarve voi vaihdella tosi paljon.

-Lyhytkään uni ei ole välttämättä epänormaalia. Yöheräily on normaalia taaperoilla ja leikki-ikäisellä.

Vauvojen syntymä voi olla varsinkin aamu-uniselle vanhemmalle aikamoinen rytmin muutos, johon on vain sopeuduttava. Vanhemman on hyvä mennä illalla ajoissa nukkumaan, jotta jaksaa nousta aamulla ylös lasten kanssa samaan aikaan.

-Vauvan ja lapsen sisäinen kello toimii eri rytmissä kuin aikuisen. Biologisesti lapselle on normaalia herätä viideltä tai kuudelta.

Samassa vai eri rytmissä?

Saman perheen kaksoset tai kolmoset voivat olla nukkumistavoiltaan ja -rytmeiltään luonnostaan samanlaisia, täysin erilaisia tai jotain siltä väliltä. Valinta siitä, annetaanko vauvojen elää omissa rytmeissään vai yritetäänkö heidän rytminsä synkronisoida, on vanhempien. Suomen Monikkoperheet ry suosittelee, että vanhempien jaksamisen kannalta vauvat kannattaa yrittää saada samanrytmisiksi, jos se on mahdollista. Joskus vauvat ovat temperamentiltaan niin erilaisia, että se ei onnistu.

Samanrytmisyyteen siirtymiseen Laura Jalkanen opastaa seuraavasti:

-Siinä vaiheessa, kun vauvojen vuorokausirytmi alkaa muodostumaan eli noin 2-4 kuukauden iässä, rytmin saa synkronisoitua niin, että laittaa vauvat päivän ensimmäisille unille samaan aikaan ja herättää samaan aikaan. Silloin jo päivän muilla unilla voi antaa väsyneemmän sisaruksen nukkua pitempään. Väsyneemmän lapsen voi antaa nukkua noin puoli tuntia pitempään. Päiväunilla kaikki unet puolesta tunnista kolmeen tuntiin ovat normaaleja, jos vauva on virkeä ja hyväntuulinen.

Monet monikkovauvoista ovat oppineet syömään kolmen tunnin välein sairaalan vauvateholla opetetun rytmin mukaisesti. Tämä rytmi säilyy yleensä kotonakin.

Monikkolasten erityishaasteet

Kaksosilla ja kolmosilla haasteeksi voi muodostua se, että vauvat heräävät toistensa ääniin. Paitsi että rytmit voivat olla erilaiset, myös unitaantumat eli kehitysvaiheet, jotka vaikuttavat nukkumiseen, voivat tulla eri aikaan.

Jalkanen suosittelee alle yksivuotiaiden vauvojen nukahtamisen tueksi unikohinaa, joka blokkaa toisen vauvan äänet nukutusvaiheessa. Unikohina voi olla vauvoja nukuttaessa kovalla ja univaiheessa vaimeammalla. Unikohinan tilalla voidaan käyttää myös musiikkia. Unikohinaa varten on olemassa varta vasten kehitettyjä laitteita, mutta kohina voidaan tehdä myös puhelimen ja Bluetooth-kaiuttimen avulla.

Monikkolapsia nukuttaessa voi myös porrastaa nukkumaanmenoa. Paremmin nukkuvan lapsen voi laittaa ensin nukkumaan, sen jälkeen kannattaa odottaa 10-15 minuuttia toisen lapsen kanssa ennen kuin yrittää nukuttaa hänet. Huonosti nukkuvat lapset voivat nukkua myös eri huoneissa. Alle puolen vuoden ikäisten lasten ei kuitenkaan suositella nukkuvan yksin, vaan jommankumman vanhemman tulisi nukkua samassa huoneessa.

-Mitä enemmän lapsella on positiivisia uniassosiaatioita eli esimerkiksi unilelu, nukkumamusiikki tai tutti, sitä helpommin hän jatkaa yöllä unta, Jalkanen toteaa.

Unikoulua vain harkiten

Yli puolivuotiaalle lapselle voidaan toteuttaa unikoulutusta, mikäli yöunet ovat hyvin katkonaiset. Jalkanen kannustaa kuitenkin puntaroimaan huolella, onko perhe valmis unikouluun ja onko se kaikkien kannalta hyvä ratkaisu. Joskus kun voi käydä myös niin, että unikoulu myös lisää lapsen yöaikaista heräilyä.

-Jos unikoulutusta lähdetään toteuttamaan, on tärkeää, että vauvan turvallisuudentunne on vahva. Myös päivärytmin ja iltarutiinien on tärkeää olla kunnossa, se auttaa paremmissa yöunissa.

-Mikäli lapsella on juuri meneillään unitaantuma (esim. vierastaminen, uusien taitojen opettelu, hampaiden puhkeaminen), unikoulutusta ei kannata toteuttaa juuri silloin.

Jalkanen suosittelee myös, että unikoulutuksen ajan kaksoset voivat nukkua eri huoneissa, ettei toisen uni häiriinny toisen koulutuksesta.

Teksti: Raisa Ojaluoto

Kuva: Janne Pasanen