Syödään hyvin yhdessä!

01.09.2023

Juttu on julkaistu Monikkoperheet-lehdessä 4/2022

Rullaako ruoka-arki? Nappaa muutama arkea helpottava vinkki ruokailun sujumiseksi monikkoperheessä!

Monikkoperheissä arkiruokailun pyörittämiseen kuluu moninkertaisesti raaka-aineita, energiaa ja siivottavia jälkiä. Miten ruokailusta saa mahdollisimman sujuvan osan monikkoperheen arkea? Neuvoja antaa Marttaliiton asiantuntija Maija Soljanlahti.

Kerralla enemmän

Ruokaohjeiden kertominen kahdella tai useammalla onnistuu näppärästi pienellä aivojumpalla. Jos teet perheen herkkuruokaa, tee kerralla ainakin nelinkertainen annos, josta saat laittaa pakastimeen seuraavaa viikkoa varten lämmittämistä vaille olevaa ruokaa.

Kuori, pilko ja suikaloi kerralla enemmän ja laita jääkaappiin odottamaan arjen kasvishetkiä. Jos teillä tykätään raasteista, harkitse sähkökäyttöisen raastimen hankintaa. Välipalakipot jääkaapissa monipuolistavat vaikkapa alakoululaisten omatoimista ruokailua koulupäivän jälkeen.

Lisukkeena toimivia paahdettuja juureksia ja kasviksia kannattaa tehdä kerralla tuplasatsi: ne sopivat seuraavana päivänä sosekeittoon, pastan sekaan tai öljyllä ja yrteillä marinoituna salaattiin. Myös uunikala sujahtaa näppärästi seuraavan päivän salaatin tai pastan joukkoon.

Vähemmän energiaa

Kun viikon ruoka-asiat suunnittelee kerralla, vähentää päivittäistä aikaa, joka kuluu ostettavan raaka-aineen pohdintaan ja kaupassa käymiseen sekä valmistamiseen.

Sähkön hinnan nousun myötä kannattaa ottaa ruokailun viikkosuunnitteluun myös ajatus valmistusmenetelmästä. Huomioi uunin lämmittämisen kuluttama energia ja valmista mahdollisuuksien mukaan kerralla useampi ruoka tai leivonnainen, kuten helposti sekoitettavia teeleipiä, rieskoja, peltileipää tai pannukakku. Valmista uunissa kerralla enemmän ja käytä kieroilmatoimintoa, jolloin saat useamman pellin uuniin yhtä aikaa.

Iloitse ylijäämästä

Jäikö jotain kattilan pohjalle tai uunivuokaan? Jäähdytä ja pakkaa rasiaan huomista varten. Tulisiko tähteestä jatketta salaattiin, täyte uuniperunoille tai suolaiseen pannukakkuun?

Jäikö salaattia tai muuta tuoretta? Ilman kastiketta tarjoiltu salaatti kestää raikkaana seuraavaankin päivään. Pakkaa se kannelliseen rasiaan, niin salaatin lehdet pysyvät rapeina. Älä laita liian lähelle jääkaapin takaseinää, niin kurkkukaan ei palellu.

Yhdellä kattilalla

Yhden astian ateriat ovat nopeita valmistaa ja säästävät tiskiä. Kun ateriaa valmistuu yhdessä astiassa, ei ruoanvalmistukseen tai loppusiivoukseen kulu aikaa. Tiskattavaksi useimmista jää vain veitsi, leikkuulauta ja ruoanvalmistusastia. Jos keittiöstä ei vielä löydy riittävän isoa kattilaa, on ehkä syytä kysyä tuttavilta lainaksi tai ostaa oma.

Yhdessä astiassa valmistuvan aterian joukkoon on helppo lisätä kasviksia eikä erillistä kasvislisuketta välttämättä tarvitse. Munakkaaseen, pannuun tai pataan uppoaa kuin itsestään joukko kasviksia. Yhden kattilan taktiikalla ruoasta tulee maukasta ainesten maustaessa samassa astiassa toisiaan. Esimerkiksi pasta imee kypsyessään itseensä muista aineksista makua ja samalla irtoava tärkkelys sakeuttaa keitinlientä kastikkeeksi.

Yhden astian ateriat säästävät kokkaajan lisäksi energiaa: siinä missä tiskiä syntyy vähän, myös usean keittolevyn sijaan kuumenee vain yksi. Löydät kivoja yhden kattilan ohjeita mm. osoitteesta martat.fi!

Yhdessä tehden ja nauttien

Mahtuuko keittiöön useampi kokki? Vaikka aikaa kuluu ohjeistukseen ja jälkien siivoamiseen enemmän, kokeilkaa kokata yhdessä vaikkapa viikonloppuna! Jos se on teillä tapana, niin hienoa – jaa myös kaverille parhaat tavat ja toimivimmat ohjeet, jotka onnistuvat yhdessä kokaten, jokainen taitotasonsa mukaan.

Yhteiseen ruokapöytään tullaan arkena yhdellä ruokalajilla, mutta juhlassa jokaiselle olisi hyvä jotain suosikkiherkkua. Kun juhlan aika lähestyy, jutelkaa ja päättäkää yhdessä, mitä hankitaan, valmistetaan ja syödään.

Maija Soljanlahti
Kirjoittaja on kehittämispäällikkö Marttaliitossa.

Lisää vinkkejä:

Lisää hävikkiruokavinkkejä www.saasyödä.fi

Lataa maksuton Martat-sovellus! Inspiroidu uusista ruokaohjeista ja tallenna omat vanhatkin suosikkiohjeesi! Löydät sovelluksen AppStoresta ja Play-kaupasta.

Kiinnostaako kestävän arjen pohdinta? Ota kuunteluun Marttojen lapsiperheille suunnattu Kestävästi arjessa -podcast.